SAOPĆENJA

ZVANIČNA POTVRDA SUDA: Radončić i drugi pravosnažno oslobođeni

Sud BiH: Neosnovana žalba Tužilaštva BiH, nedopuštena žalba Azre Sarić

Radončić: Potvrđena prvostepena presuda od 16. maja. S. Saletović

Avaz.ba

20.12.2018

Iz Suda Bosne i Hercegovine danas je stiglo saopćenje za javnost u kojem je i zvanično navedeno da je potvrđena prvostepena presuda u predmetu "Fahrudin Radončić i drugi". 

- Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je, nakon održane javne sjednice Vijeća 25. oktobra 2018. godine, donijelo drugostepenu presudu u predmetu "Fahrudin Radončić i drugi", kojom je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH te je potvrđena prvostepena presuda Suda BiH od 16. maja 2018. godine. Žalba oštećene Azre Sarić odbačena je kao nedopuštena.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 16. maja 2018. godine optuženi Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni su optužbe, i to pod tačkom 1., a na osnovu člana 284. tačka c) ZKPBiH: optuženi Fahrudin Radončić da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1., a optuženi Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2. Krivičnog zakona BiH (KZBiH); pod tačkom 2., a na osnovu člana 284. tačka a) ZKPBiH: optuženi Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman oslobođeni su optužbe da su počinili  krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1. KZBiH; pod tačkom 3., a na osnovu člana 284. tačka c) ZKPBiH: optuženi Fahrudin Radončić i Bakir Dautbašić oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 2. KZBiH u vezi sa članom 26. KZBiH i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219a.stav 1. KZBiH, dok je optuženi Zijad Hadžijahić oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 2. KBiH u vezi sa članom 26. KZBiH i krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219. stav 1. KZBiH.

Istom presudom oštećena Azra Sarić je, na osnovu člana 198. stav 3. ZKPBiH, sa imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnični postupak - kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Suda Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.