STAVOVI

Dan Preda: Očekujem da će BiH 2019. dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Zemlja mora biti u mogućnosti da pokaže da je ozbiljna po pitanju reformi u vezi s pristupanjem EU

Dan Preda: članstvo u NATO predstavlja sigurnosnu garanciju. Arhiv

Avaz.ba

20.12.2018

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda (Cristian) očekuje da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU naredne godine, ali napominje da mora zaslužiti takav status.

- Zemlja mora biti u mogućnosti da pokaže da je ozbiljna po pitanju reformi u vezi s pristupanjem EU. Nažalost, to nije ono što smo vidjeli u proteklih godinu i po, kada se značajno usporio tempo reformi - rekao je Dan Preda u intervjuu za European Western Balkans.

On je ocijenio da sada, kada su opći izbori prošli, BiH ima priliku da preokrene taj trend.

- Zato je ključno da se vlast formira bez odlaganja i započne rad na neophodnim reformama - rekao je Dan Preda.

Izvjestilac EP je, također, naglasio da političke elite u BiH moraju shvatiti da trebaju preuzeti punu odgovornost za proces integracija u EU.

- Niko ne može da provede neophodne reforme umjesto vlasti i političke partije moraju da nauče da rade na izgradnji konsenzusa, kada je riječ o reformama koje se traže za pristupanje EU - rekao je Dan Preda.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je dodao, građani u BiH ih moraju pozvati na odgovornost.

Upitan kada će biti usvojena nova Rezolucija Evropskog parlamenta o BiH, on kaže da je, kada je glasano o njegovom izvještaju u Odboru za vanjske poslove 6. decembra, zatražio da se odlože debata i glasanje na plenarnoj sjednici.

- Diskusija na plenarnoj sjednici, prvobitno predviđena za 19. januar, sada će biti odložena. Na koliko dugo, to zavisi od naših prijatelja u Parlamentarnoj skupštini BiH - rekao je Dan Preda.

Na pitanje kako gleda na mogućnost približavanja BiH članstvu u NATO i kako bi to utjecalo na proces integracija u EU te zemlje, on kaže da se u Strategiji vanjske politike BiH za 2018.-2023., koja je usvojena u proljeće ove godine, jasno navodi da kontinuirana implementacija aktivnosti u vezi s NATO-om ostaje prioritet institucija te zemlje.

- Činjenica da je NATO pozvao ranije ovog mjeseca BiH da počne raditi na Akcionom planu za članstvo (MAP) za mene je pozitivan znak. Dva procesa, pristupanje EU i članstvo u NATO, naravno, nisu povezani, ali se uzajamno podržavaju - rekao je on.

Dan Preda tvrdi da članstvo u NATO, prije svega, predstavlja sigurnosnu garanciju koja je važna za sve zapadnobalkanske države, a ne samo za BiH, prenosi Tanjug.

Osvrćući se na iskustvo svoje zemlje Rumunije, koja je prvo primljena u NATO, a potom u EU, izvjestilac EP za BiH kaže da postoje jasne koristi u paralelnom ostvarivanju oba cilja.

- Spremanje za članstvo u NATO svakako je pomoglo Rumuniji da napreduje u pripremama za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU - zaključio je Dan Preda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.