ALARMANTNO

Opasnost za sve građane: Sarajevo najzagađeniji grad u BiH, slijede Zenica, Tuzla i Lukavac

Ozbiljne posljedice. Ilustracija

Srna

21.12.2018

Zagađenost zraka u gradovima Federacije BiH jutros je povišena i predstavlja opasnost za sve građane, a uvjerljivo najzagađeniji su Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta zraka 508, i Ilijaš 457, podaci su sa internet-stranice "Zrak.ekoakcija".

Ukoliko indeks prelazi 300 smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, pa je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

- Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, lica s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom - nevedeno je internet-stranici.

Opasan indeks kvaliteta zraka, ali sa nešto nižim vrijednostima, jutros u 7 sati izmjeren je u Zenici 324, Kaknju 302, Lukavcu 301, što je okarakterizirano kao veoma nezdrav i opasan zrak za osjetljivije kategorije građana.  

Veoma nezdrav zrak jutros je bio Tuzli sa indeksom kvaliteta zraka 248 i Goraždu 152, dok je u Banovićima izmjereno 83.

Vrijednosti indeksa kvaliteta zraka od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj internet-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u Federacije BiH, rečeno je Srni u Udruženju "Eko-akcija" u Sarajevu.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.