HUMANA MISIJA Aktivnosti Udruženja DAR-B iz Breze

Volonteri traže stare i iznemogle kako bi im pomogli

Već su posjetili oko 400 osoba, a prvobitni cilj im je pomoći onima koji nemaju bližu porodicu

Piše: E. DŽAFIĆ

Obilaze mjesne zajednice i na taj način prave socijalnu kartu


Udruženje za starije i iznemogle osobe DAR-B iz Breze postoji dvije godine. Članovi Udruženja su volonteri, koji na terenu prikupljaju informacije o osobama starijim od 65 godina: o tome kakva je njihova priča, u kakvom su materijalnom stanju, kako onima koji su ugroženi mogu pomoći. Već su posjetili oko 400 osoba.

Mnogo emocija

- Obilazimo mjesne zajednice i na taj način pravimo socijalnu kartu. Ljudi su oduševljeni, puni emocija - kazao je osnivač i predsjednik Udruženja Šefket Muratović.

  • Volonteri Udruženja žele osnovati dnevni centar

    Volonteri Udruženja žele osnovati dnevni centar


Prvobitni cilj im je pomoći osobama koje nemaju bliže porodice. - Imamo dvadesetak osoba koje nemaju nikog svog, ni bračnog druga ni djece - kaže Muratović.

Mjesto za druženje

Govoreći o dosadašnjem radu, kaže da su, između ostalog, napravili akciju prikupljanja pelena, prikupili su dosta ortopedskih pomagala i invalidskih kolica, a uz pomoć Medžlis Islamske zajednice u Brezi podijelili su i pet bolničkih kreveta težim bolesnicima. Krajnji cilj ovog udruženja je osnovati takozvani dnevni boravak koji će okupiti starije i iznemogle osobe i pružiti im priliku za druženje.

  • Obilaze  osobe starije od 65 godina

    Obilaze osobe starije od 65 godina


- Trudimo se da okupimo iz svake mjesne zajednice ovu populaciju, da se druže, pomažu, uz našu podršku, dok nam je glavni cilj da napravimo "dnevni boravak" koji će okupiti starije i iznemogle osobe. U sklopu tog boravka napravili bismo određeni sadržaj, malu biblioteku, TV, društvene igre. Ne želimo da to bude starački dom, nego odmor i mjesto za druženje za naše sugrađane - ističe Muratović. Sve koji su voljni pomoći, bilo kroz donacije ili volonterski rad, Muratović poziva da im se pridruže u ovoj humanoj misiji.

  • Do sada realizirali brojne akcije

    Do sada realizirali brojne akcije


Više o temi

LIČNOST DANA
Nema predaje
NA VRH