PORUKE

Švarc-Šiling: Laž je da su Hrvati diskriminirani u BiH, čak su u boljoj poziciji od Bošnjaka

Hrvatska, prema njegovom mišljenju, trenutno koristi svoje članstvo u EU za provođenje svoje nacionalističke politike

Švarc-Šiling: Problem je u nekim političarima. Arhiv

Jutarnji.hr

21.12.2018

Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, izjavio je da Hrvati uopće nisu diskriminirani u BiH i da su na izborima birači odlučili da ne žele Čovića nego Komšića, prenosi "Jutarnji.hr"

Hrvatski vrh, čije mišljenje podržava većina Hrvata u BiH, ne miri se s činjenicom da je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić glasovima koje je većinom dobio od Bošnjaka, a ne od Hrvata.

Švarc-Šiling je za "Jutarnji.hr" kazao da su Željka Komšića izabrali građani BiH te je on predsjednik svih građana BiH, a ne samo Hrvata. 

- Komšić je Hrvat, a ne pripadnik neke druge nacije. Isto kao što je i Dragan Čović Hrvat. Na izborima su birači odlučili da ne žele Čovića nego Komšića. Kao što su na prošlim izborima izabrali Čovića. To je legalna i legitimna odluka naroda. Kada je Čović bio izabran za člana Predsjedništva, onda nije imao ništa protiv takvog izbornog zakona nego ga je prihvaćao, a sada, kada on nije izabran, protivi se tom istom zakonu. Sve se ovo događa samo zato što Čović nije izabran. U pitanju, dakle, nije položaj hrvatskog naroda u BiH nego samo jednog jedinog čovjeka. Federacija BiH je jedan entitet u kojem se ne može gledati koji je narod većina, a koji manjina. To je vrlo jasno i o tome uopće ne treba raspravljati. Evropska unija mora insistirati na provođenju zakona i primjeni Dejtonskog sporazuma - pojašnjava Švarc-Šiling, dodajući da se, ako se Izborni zakon mijenja, o tome moraju prethodno svi usaglasiti. Upravo takav stav, smatra, mora zauzeti i Federika Mogerini (Federica Mogherini).

On vjeruje da neće doći do daljnjeg zaoštravanja situacije u BiH i da ne treba strahovati da bi mogao izbiti novi ratni sukob. 

- Narodi u Bosni i Hercegovini veoma dobro znaju što je rat i ne žele ratovati. Problem je u nekim političarima. I u Hrvatskoj ima političara koji razumiju situaciju i koji dijele moje stavove o situaciji u BiH, a među njima je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Svako ko potiče nacionalizam u BiH trebao bi biti svjestan toga šta radi, primjerice, kada govori da su Hrvati u BiH diskriminirani. Kako su to Hrvati diskriminirani? Onaj ko to govori, prvo to mora dokazati. To je najobičnija laž. Ne samo da nisu diskriminirani, nego su Hrvati u BiH u boljoj poziciji od Bošnjaka jer imaju hrvatsko državljanstvo -  izjavio je 88-godišnji Švarc-Šiling i ističe da su s hrvatskim dokumentima Hrvati iz BiH građani EU.

Hrvatska, prema njegovu mišljenju, trenutno koristi svoje članstvo u EU za provođenje svoje nacionalističke politike u našoj državi.

Moramo zaustaviti diplomatsku ofanzivu Hrvatske jer ne govore istinu. Miješaju Izborni zakon s pitanjem izbora članova Predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u Bosni i Hercegovini kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića. To niko u javnosti ne razjašnjava i zbog toga smo se mi, bivši visoki predstavnici, ujedinili rekavši "moramo pojasniti situaciju da bi ona bila jasna Evropskoj uniji, političarima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moramo se pobrinuti da se istina čuje, posebno tokom sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u decembru - utvrdio je Švarc-Šiling, kojeg je Vijeće za implementaciju mira s prvim danom 2006. imenovalo visokim predstavnikom za BiH, a tu je dužnost obnašao do 2007. godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.