PROCEDURE

Ismir Jusko podnosi ostavku u Vijeću ministara BiH prije imenovanja u Vladu KS

Potvrdio je to Jusko i za "Avaz", dodajući da će do ostavke raditi punim kapacitetom u državnoj vlasti

Piše: K. Ke.

21.12.2018

Ministar komunikacija i prometa BiH u Vijeću ministara BiH Ismir Jusko podnijet će u narednih nekoliko dana ostavku na ovu poziciju da bi nesmetano bio imenovan na novu poziciju ministra za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo.

Potvrdio je to Jusko i za "Avaz", dodajući da će do ostavke raditi punim kapacitetom u državnoj vlasti.

Kada je u pitanju procedura, kako nam je kazala Mirjana Micevska iz Vijeća ministara, Jusko ostavku podnosi predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću.

Nakon što predsjedavajući prihvati ostavku, dužnost ministra obavljat će dosadašnji zamjenik ministra, što je u ovom slučaju Saša Delipagić.

Definirano je to i Zakonom o Vijeću ministara BiH

- Ministri i zamjenici ministra mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja. Ministri i zamjenici ministra podnose ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara.    

Ako ministar ili zamjenik ministra podnese ostavku ili ako je trajno spriječen da vrši svoju dužnost, predsjedavajući Vijeća ministara imenuje njegovog nasljednika. Nasljednik ministra ili zamjenika ministra preuzima dužnost nakon što ga potvrdi Predstavnički dom u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovog zakona - navodi se u Zakonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.