REAKCIJE

Košarac: SDA je opozicija samoj sebi jer do podne misli i radi jedno, a popodne drugo

On je "bošnjačke političke lidere" optužio da, kroz proces izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, žele dovršiti proces majorizacije Hrvata i Srba

Košarac: SDA i stranke predvođene SDP-om imaju prešutnu podršku dijela međunarodne zajednice. Arhiv

Srna

21.12.2018

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da "probošnjačke političke stranke" sa sjedištem u Sarajevu direktno i otvoreno opstruiraju proces formiranja vlasti u institucijama države Bosne i Hercegovine.

- Na djelu je orkestrirana kampanja kršenja Zakona o Vijeću ministara i blokade procesa izbora novog Vijeća ministara, koju provode SDA s jedne i blok stranaka predvođenih SDP-om s druge strane - upozorio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, očigledno je da i SDA i stranke predvođene SDP-om imaju prešutnu podršku dijela međunarodne zajednice.

Da kojim slučajem SNSD ovako otvoreno opstruira formiranje vlasti u državnim institucijama i krši Zakon o Vijeću ministara, odmah bi se oglasila Američka ambasada, i to ne jednom, već pet puta, kao što su to činili kada je riječ o postavljanju zastave RS u zgradi Predsjedništva BiH - poručio je Košarac.  

On je naveo da nekim strancima, očigledno, odgovara da Denis Zvizdić što duže sjedi na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, baš kao što bi voljeli da u Vijeću ministara što duže sjede Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak, koji tamo ne predstavljaju nikoga, osim sopstvene interese i interese dijela međunarodne zajednice.

Košarac je upozorio da državu potkopavaju i ruše upravo oni bošnjački lideri koji se u nju najviše kunu.

- SDA je opozicija samoj sebi jer do podne misli i radi jedno, a popodne drugo, a SDP i stranke okupljene oko njih same sebe namjerno diskvalificiraju iz procesa formiranja vlasti jer postavljaju tragikomične uvjete koje nikada niko iz RS neće prihvatiti - naglasio je Košarac.

On je "bošnjačke političke lidere" optužio da, kroz proces izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, žele dovršiti proces majorizacije Hrvata i Srba u Federaciji BiH, nakon čega bi, kako kaže, na red došli i Srbi iz entiteta RS.

- Mi im tako nešto nikada nećemo dozvoliti i zato nas ne žele na vlasti u državnim institucijama. Sve što u ovom trenutku mogu da im poručim jeste da se urazume i da poštuju Ustav BiH i zakone jer na naše drugačije odgovore neće dugo čekati - zaključio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.