KOLUMNE

KLOPKA JE USPJELA Latić: Željko je zaista uveo Bosnu u pakao, a Bakir isporučio Bošnjake dželatima

Tek sad Niškić može shvatiti u kakvu bi se avanturu upustio da je prihvatio Izetbegovićevu ispruženu (lijevu) ruku. To bi bio vrhunac izbornog inženjeringa i tek bi tad bi međunarodni mešetari u BiH mogli trljati ruke

The Bosnia times

21.12.2018

Odlukom CIK-a da se kod popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH koristi popis stanovništva BiH iz 2013. godine i princip da se iz svakog kantona bira jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, stavljena je tačka na najveći izborni inženjering na relativno kratkom pluralističkom iskustvu Bosne i Hercegovine, piše Nedžad Latić za ""The Bosnia Times".

Urota protiv Bošnjaka

SDA, SDP, Demokratska fronta i Naša stranka su već najavili apelaciju Ustavnom sudu, jer je, kako navode, ovim podzakonskim aktom prekršen Ustav FBiH u kojem se navodi da će se sve do implementiranja Aneksa 7 (povratak svako na svoje), primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine.

Ali, avaj, sve je to badava ako je međunarodna zajednica pozdravila odluku CIK-a. Predsjednik CIK-a Branko Petrić više nego zadovoljno je saopćio da je ta institucija ispunila svoj dio posla i da su stvoreni uvjeti da se vlast u FBiH može formirati. I to je tačno. Odluka CIK-a znači da se može započeti procedura popunjavanja Doma naroda, što su pozdravili i Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada SAD, ali i komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han (Johannes Hahn).

Ipak, s obzirom na nezadovoljstvo odlukom CIK-a, teško je očekivati da će stranke na osnovu podzakonskog akta CIK-a delegirati svoje delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Jedno je izvjesno, u FBiH slijedi neizvjestan politički period, s velikom šansom da i Dom naroda i Vlada FBiH ostanu u aktuelnom sazivu još jedan duži period. Koliko će to trajati sada zavisi od procedura podnošenja apelacija i brzine odlučivanja Ustavnog suda.

Ako bi se osvrnuli na postojeći raspored političkih snaga nakon izbornog inženjeringa u kojem je pokradeno ili uništeno preko pola miliona glasačkih listića može se reći da su u najboljoj poziciji Srbi, potom Hrvati, a u najgoroj poziciji su Bošnjaci. Čak se za Bošnjake može reći da nikad od prvih parlamentarnih izbora nisu imali komplikovaniju, težu i minorniju poziciju u vlasti. Da li je to bio stvarni cilj neslućenog izbornog inženjeringa? Imali ili ne kreatori izbornog inženjeringa ovakve ciljeve, ovo može biti veoma dobar argument skepticima, da ne kažem paranoicima i poklonicima teorija zavjere za urotu protiv Bošnjaka.

Izborni inženjering se može sagledati bar u tri vrlo paradoksalna izborna aspekta da bi se dokazalo kako su Bošnjaci, bez obzire na stranke, upali u klopku. Prvi paradoks je da međunarodna zajednica smatra izbor Željka Komšića legitimnim, kao i spomenutu odluku CIK-a, dok sam Komšić odluku CIK-a smatra nelegitimnom i antiustavnom. Jasno je k'o dan da je ovakva odluka CIK-a donesena kao kompenzacija HDZ-u koji je „oštećen“ time što umjesto Komšića u Predsjedništvu BiH ne sjedi Dragan Čović.

Sarajevski papagaji

Pošto će ovakva odluka CIK-a oko popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH omogućiti HDZ-u najbolju moguću poziciju za učešće u vlasti na svim nivoima, Dragan Čović je u prilici da bira bošnjačkog partnera koji će mu biti najpodesniji u pregovorima između Hrvata i Bošnjaka, posebno oko pitanja statusa Mostara i Izbornog zakona. Čovićev izbor je, u to niko nije ni sumnjao, Bakir Izetbegović i njegova SDA. A, pošto je SDA skoro destkovana, bez obzira na to što joj je ostala hipoteka krađe pola miliona glasova, imat će vrlo nepovoljnu poziciju u izboru pri sastavljanju vlada na federalnom i državnom nivou. Čak će na državnom nivou SDA biti bukvalno u procijepu između SNSD-a i HDZ-a. Zato je Izetbegović preklinjao Nermina Nikšića da pristupi već dogovorenoj koaliciji SDA - HDZ. Nikšićevo odbijanje bilo je principijelne naravi, a tek sad može shvatiti u kakvu bi se avanturu upustio da je prihvatio Izetbegovićevu ispruženu (lijevu) ruku. To bi bio vrhunac izbornog inženjeringa i tek bi tad bi međunarodni mešetari u Bosni i Hercegovini mogli trljati ruke.

Ovako još ostaje nada da će se, prije svega samozvana građanska inteligencija osvijestiti i shvatiti da je ovdje uvijek bila igra oko „hodžina jorgana“, i da su oni jedni od sukrivaca da su Bošnjaci upali u klopku izbornog inženjeringa. Nikad nisam cijenio tu samohvalisavu sarajevsku samozvanu građansku inteligenciju zbog toga što su bili „papagaji“ koji su iz svojih kafeza/NGO-a ponavljali mantre prozapadnih vjetropira koji su u kohortama pohodili Sarajevo nakon rata. Ono što bi bilo opasnije od samog izbornog inženjeringa kojim su poniženi Bošnjaci, jesu nove mantre sarajevske ljevice kojima opravdava svoje populističke naivne agitacije tokom izborne kampanje kada SDA, odnosno režim poistovjećuje sa narodom, odnosno njihovim glasačima. Ne mogu se hipoteke režima, poput korupcije, političkog nasilja, progona i zastrašivanja ljudi pripisivati narodu. Posebno su opasni vjerski fanatizam i politički radikalizam kojeg generira SDA, pripisati džematskim krugovima obične vjerničke populacije koji je posebno izražen u ruralnim neprosvjećenim sredinama. Ma koliko bio taj prostodušni ruralni svijet indoktriniran režimskom ideologijom, on je zaista dao veliku žrtvu, možda i najveću za opstanak ove države i ovog naroda. Zato istupi nekih opozicionih lidera (pro)bosanskog bloka ne samo da iritiraju građanstvo, već stvaraju anatemu i produbljavaju podjele među Bošnjacima, što bi se moglo ocijeniti kao još jedan od segmenata izbornog inženjeringa isceniran u međunarodnim kuhinjama, piše Nedžad Latić za ""The Bosnia Times".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.