TUGA

Građani se okupili u Novom Travniku: Stotine lampi na mobitelima kao upozorenje nadležnima

Okupljeni su ukazali na posljedice prebrze i neodgovorene vožnje te izrazili protest zbog saobraćajne nezgode

Građani Novog Travnika na glavnom gradskom trgu. D. Pucar

D. Pucar

22.12.2018

Stotine lampi na mobitelima upalili su Novotravničani večeras na trgu ispred zgrade općine u znak protesta i upozorenja nadležnima nazvanog „Svi smo mi Alma i Azra“, da povedu računa o sigurnosnom stanju u gradu, ali i samim građanima, da mijenjaju vlastitu svijest kao početak korjenitih promjena u društvu.  

Dvije mlade Novotravničanke sa govornice istaknule jedinstvo Novotravničana po ovom pitanju, bez obzira na nacionalnu pripadnost, te upozorile na prijašnje slučajeve, ali i zatražile od nadležnih hitne mjere sa jasnim rokovima kako bi se spriječile buduće tragedije.

Poštovati propise

Na građane i nadležne apelirali su da poštuju saobraćajne propise, prijave prekršaje u prometu,prestanu davati mito, prijave službenike koji primaju mito, postavljanje ležećih policajaca i policijskih patrola na mjestima gdje djeca i roditelji prelaze cestu na putu u školu, video nadzora na frekventnim mjestima i drugo.

Mirno okupljanje građana organizirala je neformalna grupa u sastavu Haris ef. Amidžić, don Anto Ledić, Salih ef. Zukić, don Marko Majstorović, Mirnes Hajrić, Abdulaziz Rizvić i Adem Kurić.

Jedan od njih, ef. Amidžić, na svojoj koži osjetio je strašne posljedice nedavne tragedije u kojoj mu je teško ozlijeđeno dvoje djece. Uoči skupa kazao je kako je strašna tragedija na neki način ujedinila grad.

Poruka zajedništva

- Očekujem da će ovaj skup inicirati promjenu kolektivne svijesti kod naroda što nam je jako potrebno. Iz Novog Travnika šaljemo jednu jaku poruku zajedništva i suživota. Ovaj nemili događaj kao da je ujedinio sve stanovnike, muslimane i katolike, u zajedničkoj borbi za univerzalne vrijednosti - kazao je ef. Amidžić.

Slično je poručio i novotravnički župnik don Anto Ledić.

- Ovo je tragedija svih Novotravničana i žalosno da nam treba tragedija ili neke prirodne nepogode da bi jedni drugima rekli da mislimo na njih. Nije nam cilj protestirati ni protiv koga, nego skrenuti pozornost na sigurnosnu situaciju građana Novog Travnika. Vjerujem da će relevantne institucije čuti naš glas i da će se nešto poduzeti - rekao je don Ledić.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.