ZAGAĐENJE

U Sarajevu, Tuzli i Zenici disanje je opasno po život

Od upale pluća u Tuzli se liječile 772 osobe

Sarajevo: U četvrtak najzagađeniji bio Ilijaš, indeks 667

A. S. – L. I. O.

23.12.2018

Nakon kratkog pada indeksa zagađenja zraka u našoj zemlji, posljednjih nekoliko dana Bosanci i Hercegovci opet jedva dišu. Ovog puta, međutim, zrak je čak i lošijeg kvaliteta, jer, prema podacima Udruženja „Eko akcija“, u četvrtak je u Ilijašu indeks zagađenja zraka dosegnuo alarmantnih 667!

Zdravstveni rizici

O tome koliko ovakva situacija dugoročno može imati opasne posljedice, govore i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naime, 92 posto svjetske populacije udiše zagađen zrak. Sedam miliona ljudi umre godišnje od posljedica zagađenja zraka, a glavni je uzročnik smrtnosti djece mlađe od pet godina - čak 570.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Na posljedice udisanja ovako lošeg zraka ukazao je i Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

- U 2013. zbog hronične opstruktivne plućne bolesti na Klinici je liječen 341 pacijent, u 2014. godini 354, u 2015. njih 406 te u 2016. godini 320 pacijenata. Tokom 2017. i 2018. zabilježen je porast broja hospitaliziranih pacijenata - kaže Dedić.

Broj oboljelih od raka pluća u stalnom je porastu. Tako je 2014. bilo 216, a 2017. čak 280 pacijenata. Prema Dedićevim riječima, od 1. januara do 1. novembra ove godine prijavljeno je već 238 pacijenata. Od upale pluća liječile su se 722 osobe.

Opasno i jučer

Velika zagađenost zraka zabilježena je i jučer. Tako je u Tuzli u 14 sati indeks zagađenja iznosio 357, što spada u kategoriju opasnog zagađenja s izrazito lošim posljedicama za trudnice, starije osobe i djecu, te osobe s respiratornim i srčanim problemima.

U Sarajevu je u isto vrijeme indeks iznosio 209, nešto bolji u poređenju s prethodnim danima.

Situaciju je prokomentirao Martin Tais, specijalista za kvalitet zraka i klimatske promjene. Skrenuo je pažnju na promjenljivost ideksa zagađenja tokom dana, ali da, bez obzira na to, opasnost po zdravlje na prestaje s nešto nižim indeksom.

- Kada uporedite sa zapadnom Evropom, naše vrijednosti zagađenja su opasne. Pored toga što imamo temperaturnu inverziju zbog brdovitog terena, problem su i vladajuće strukture koje ne sankcioniraju zagađivače zraka. Stvarno je loša situacija za zdravlje ljudi. Naš najveći problem su lebdeće čestice, mi smo sigurno na prvom mjestu po ovom problemu. One prodiru duboko u pluća, krvotok, mozak... Sve se to taloži u organizmu i izaziva bolesti – kazao je Tais.



Tuzla: U 14 sati indeks zagađenja iznosio 357, što spada u kategoriju opasnog zagađenja

Procent smrtnih slučajeva prema podacima WHO-a

40 % ishemijske bolesti srca

40 % srčani udar

11 % hronične opstruktivne plućne bolesti

6 % rak pluća

3 % akutne infekcije dišnih puteva kod djece

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.