RAZGOVOR

Karl Bilt: Ešdaun je bio veliki čovjek i takvim ćemo ga pamtiti

Bio iskreno uvjeren u to da je zapadni intervencionizam "snaga dobra u našem kompleksnom i zbunjenom svijetu"

Bilt: Ešdaun je bio odlučan i snažno privržen BiH. Arhiv

S. N.

23.12.2018

- Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) je bio čovjek izuzetnog personaliteta. Nisam ga znao prije Balkana, ali smo se jako dobro upoznali i dijelili većinu naših temeljnih uvjerenja i ubjeđenja. Neka smo izrazili i u zadnjem otvorenom pismu koje smo uputili u vrijeme kada je on već bio bolestan i ležao u bolnici - izjavio je za "Dnevni avaz" Karl Bilt (Carl Bildt), prvi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.  

On kaže i da je Ešdaun bio iskreno uvjeren u to da je zapadni intervencionizam "snaga dobra u našem kompleksnom i zbunjenom svijetu".

- Balkan je za njega bio upravo mjesto gdje se to uvjerenje može i dokazati. Bilo je vremena kada sam mislio da je preoptimističan. No, uvijek smo dijelili ista uvjerenja i nastojali ih promovirati. Pedi je u Sarajevo došao kao četvrti visoki predstavnik i ostao duže nego njegovi prethodnici, uključujući i mene. U cjelosti je koristio sve ovlasti koje su date Uredu visokog predstavnika samo da bi BiH napredovala i razvijala se. Sjećam se da me je ne jednom pozvao da ga posjetim dok je radio u Sarajevu. Kao i svako, u BiH je stekao prijatelje. Ali i neprjatelje. No, niko od njih nikada nije sumnjao u to da je Ešdaun odlučan, snažno privržen BiH i njenoj evropskoj budućnosti.

Ešdaun je bio veliki čovjek i takvim ćemo ga pamtiti - istakao je Bilt reagirajući za "Avaz" na vijest o njegovoj smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.