TUZLA

Vlada TK usvojila izvještaj o realizaciji jesenje sjetve

Također je odobreno više od 416 hiljada maraka za subvencioniranje kamatne stope privrednim društvima

Tuzla: Vlada dosad izdvojila 400 hiljada KM za izgradnju Centra za autizam. E.Sk.

E.Sk

24.12.2018

Vlada Tuzlanskog kantona na zasjedanju u ponedjeljak usvojila je izvještaj o realizaciji plana jesenje sjetve u 2018. godini. Sjetva je obavljena na 6.838 hektara ili 87.65 posto planiranih površina.

- Najveće površine zasijane su pšenicom 3.110 hektara. Ostala strna žita su zasijana na površinama od 1.617 hektara, a industrijsko bilje zasijano je na površini od 7 hektara. Povrtnim biljem (crveni luk, salata, špinat i grašak i dr.) zasijano je 558,5 hektara, a krmnim biljem 1.546 hektara. Stepen realizacije jesenje sjetve po općinama kantona je različit i kreće se od 17,74 posto na području općine Srebrenik do 106,43 posto na području općine Lukavac – navode u Vladi TK.

Vlada TK je odobrila 416.464 KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope privrednim društvima, kojima su odobreni krediti iz kreditne linije realizirane u saradnji Vlade TK i Sparkasse banke. Ovom kreditnom linijom omogućeno je osiguranje finansijskih sredstava za pokretanje ili unapređenje poslovnih aktivnosti putem kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope.

- Podsjećamo, radi se o kreditima ukupne vrijednosti oko 25 miliona KM, gdje se Vlada obavezala da će subvencionirati 3 posto godišnje kamatne stope po svakom pojedinačnom finansiranju za privrednog subjekta kome banka odobri kreditna sredstva. Za ove namjene Vlada je osigurala ukupno 1,1 milion KM – pojašnjavaju u Vladi TK.

Poslije reakcije Udruženja roditelja djece sa autizmom u vezi gradnje Centra za autizam u naselju Bukinje Vlada TK je prihvatila informaciju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja Elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra.

- Izgradnja i otvorenje Centra je složena problematika, ali je to projekat kojem je Vlada Tuzlanskog kantona istinski posvećena. Vlada TK je do sada za izgradnju Centra za autizam izdvojila 400.000 KM (300.000 KM u 2015. i 100.000 KM u 2018. godini) i redovno prati aktivnosti resornih ministarstava na realizaciji ovog projekta i u njima aktivno učestvuje – navodi se u zaključku Vlade TK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.