AVAZ SAZNAJE

BiH neće izručiti biznismena kojeg traži turski režim

O mišljenju sudije mora se izjasniti Vanpretresno vijeće, a zatim, ako se Tužilaštvo BiH bude žalilo, i Apelaciono odjeljenje Suda

Piše: M. AŠČIĆ

24.12.2018

Sudija za prethodni postupak Suda BiH uputio je članovima vanpretresnog vijeća mišljenje da nisu ispunjeni uvjeti da se turski državljanin Ozer Ozsaraj (Ozsaray) izruči Turskoj, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“.

Ozsaraja vlasti Turske traže zbog sumnje da je član, kako je naziva tamošnji režim, „naoružane terorističke grupi FETO“, čiji je osnivač Fethulah Gulen (Fethullah)“.

No, odluku o eventualnom izručenju mora donijeti i vanpretresno vijeće Suda BiH, kojem je i upućeno mišljenje, a zatim, ako se Tužilaštvo BiH bude žalilo, i Apelaciono odjeljenje ove institucije. Na kraju, o svemu odlučuje ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Ozsaraj je turski biznismen koji već duže živi u BiH, a nedavno su mu na prijedlog Tužilaštva određene mjere koje podrazumijevaju zabranu napuštanja države i oduzimanje putnih isprava.

Na  ročištu prije 15 dana Tužilaštvo BiH navelo je da je vrhovni sud u Turskoj pokrenuo istragu protiv Ozsaraja zbog krivičnog djela članstva u organizaciji FETO te da je, navodno, u julu 2016. godine upotrebom sile i nasilja pokušao srušiti pravni poredak.

U ovom predmetu bh. tužioci postupaju po zamolnici vlasti Turske, a Ozsaraj je sve navode da je član FETO-a negirao.

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da Turska traži izručenje svojih državljana od naše zemlje. I u prvom slučaju bh. institucije su odbile zahtjev.

Slučaj Humejre Gokčen

Zamolnica vlasti Turske da im naša država izruči 25-godišnju Humejru Gokčen (Humeyra Gokcen) odbijena je, i to pravosnažnom odlukom od 7. marta ove godine. I ona se, prema navodima glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je članica FETO-a. Sud BiH u rješenju o odbijanju izručenja Gokčen pojasnio je kako bi „FETO organizacija, da bi se mogla smatrati terorističkom, onda ona kao takva trebala biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Vijeća Evrope, a koje je BiH, kao članica, dužna primjenjivati“.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.