SARAJEVO

Rektor Škrijelj: Neću potpisati imenovanje dr. Čavaljuge

Uradit ću ono što mi daju zakon i Statut, kazao je rektor Sarajevskog univerziteta

Škrijelj: Kazne za fakultet i Čavaljugu. Arhiv

S. KURT

24.12.2018

Dok sam živ, svojom rukom neću potpisati rješenje o imenovanju dr. Semre Čavaljuge na mjesto v. d. dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu. 

Kazao je ovo za „Avaz“ rektor Univerziteta u Sarajevu, dr. Rifat Škrijelj komentirajući današnju odluku Naučno-nastavnog vijeća (NNV) Medicinskog fakulteta.

Većinom glasova NNV je odlučio dr. Čavaljugu imenovati za v. d. dekanese Medicine, bez obzira na činjenicu što ju je prije dvadesetak dana s čelne pozicije na fakultetu smijenio Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, nakon što je odbila provoditi zakon i usprotivila se povratku dr. Ismeta Gavrankapetanovića na fakultet.

Niz nezakonitosti

Prije toga kantonalni inspektor za prosvjetu i Upravna inspekcija KS na Medicinskom fakultetu utvrdili su niz nezakonitosti.

Rektor Škrijelj je potpuno jasan, uradit će sve da, kako ističe, zaštiti Univerzitet od anarhije koje generira rukovodstvo Medicinskog fakulteta.

- Uradit ću ono što mi daju zakon i Statut. Neću donijeti rješenje o imenovanju dr. Čavaljuge za v. d. dekanese. Javno kažem, nisam čovjek koji će preko noći promijeniti svoj stav, pa šta god bude sa mnom – ističe on.

Dodaje kako je dr. Čavaljuga, dok je bila dekanesa Medicine, za godinu i po mandata napravila više povreda zakona nego svi dekani i direktori UNSA-e zajedno.

- Riječ je o 35.000 kazni fakultetu i još 7.000 njoj jer je kontinuirano kršila zakon. Ovo što se danas dogodilo na sjednici Vijeća je ponovni nasilni pokušaj da krše zakone i propise, nepoštivanje odluke UNSA-e da bi dokazali da su iznad zakona. Ne mogu da vjerujem da su se upustili u još jednu avanturu – komentira dr. Škrijelj.

Slučaj u Tužilaštvu

Dodaje da je dr. Čavaljuga suspendirana s mjesta dekanese i da neće ponovo biti imenovana. To je, veli, njegova poruka i Vijeću da neće da krši zakon.

Inače, iz UNSA-e je danas prema Tužilaštvu KS otišla obimna dokumentacija kojom UO UNSA-e traži da se sagleda kompleksnost situacije na Medicini.

- Siguran sam da je BiH na ozbiljnom putu prema EU da će pravo i pravda pobijediti – dodaje dr. Škrijelj.

O kako se ozbiljnoj i obimnoj dokumentaciji radi, govori i činjenica da su se dokumenti kopirali sedam dana.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.