SARAJEVO

SDA zahtijeva od VSTV-a da za glavnog tužioca imenuje Bošnjaka

Adil Osmanović je kazao da će SDA u narednih 10 dana obaviti razgovor sa SNSD-om oko formiranja vlasti na nivou BiH

Osmanović: Nećemo kočiti procese. M. Aščić

M. Aš.

24.12.2018

U Centrali Stranke demokratske akcije u Sarajevu održana je konferencija za novinare nakon održane sjednice Predsjedništva stranke.

Novinarima se obratio Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, koji je pročitao zaključke koje je usvojilo Predsjedništvo. 

Jedan od zaključaka je da SDA zahtijeva da VSTV prilikom imenovanja glavnog državnog tužioca da vodi računa o nacionalnom balansu, tačnije da na ovu poziciju bude imenovan Bošnjak.

- Predsjedništvo SDA insistira da se prilikom imenovanja glavnog tužioca BiH uspostavi nacionalni balans time što će se na ovu funkciju imenovati Bošnjak. Očekujemo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, koja nije pod utjecajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka - kazao je Osmanović.

Osmanović je, između ostalog, kazao da će, kada su u pitanju pregovori o formiranju Vijeća ministara, SDA u narednih 10 dana obaviti razgovore sa SNSD-om i da ova stranka neće praviti opstrukcije kada je u pitanju izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dodao je i da očekuje da Vijeće ministara ne bude formirano prije februara ili marta naredne godine.

Govoreći o formiranju Federalne vlade, Osmanović je kazao da će ova stranka uputiti apelaciju Ustavnom sudu zbog odluke CIK-a o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.