BLAGDAN

{BOŽIĆNA MISA PONOĆKA} Kardinal Vinko Puljić: Otvorimo svoja srca i ispunimo ih božanskom radošću

Kardinal Puljić: Moramo ponovo naći čovjeka. M. Kadrić

Piše: E. P.

25.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U crkvama širom BiH večeras su održane mise ponoćke kojom se obilježava početak najvećeg katoličkog praznika – Božića.

Više stotina građana okupilo se noćas u i ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, kako bi prisustvovali svetoj Božićnoj misi ponoćki.

Vjernici su u Katedralu došli kako bi u veselju dočekali dolazak Božića, najradosnijeg katoličkog praznika Isusovog rođenja.

Misu je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, koji je sve vjernike u Katedrali i ispred nje pozdravio.

- Sve vas pozdravljam i želim da budemo svi ujedinjeni u slavlju i molitvi. Otvorimo svoja srca i neka istinski u ovom otajstvu budemo ispunjeni božanskom radošću - kazao je Puljić.

Kardinal Puljić je naglasio da je ova noć posebna, jer se u njoj nešto posebno i dogodilo.

- Pitam se gdje je čovječanstvo izgubilo kriterije. Ne prihvaćajući život, djecu, obitelj, mi izgonimo Isusa iz naše sredine - rekao je Puljić i nastavio:

"Čovječanstvo je izgubilo kriterije, jer ne vrednuje čovjeka, već interes i u globalizaciji se čovjek izgubio. Moramo ga naći u ovom malom djetetu. Tražeći Isusa, pronaći ćemo i sebe. Izgubili smo plemeniti osjećaj da čovjek ima pravo i dostojanstvo - kazao je Puljić.

Istaknuo je da samo ljudi koji su jednostavnog srca mogu razumjeti tajnu Božijeg utjelovljenja.

- Slaviti Božić moramo prepoznati sebe i koliko nas Bog ljubi. Ova noć je svjetlo, da čovjeku prosvijetli savjest i srce, da bi pronašao put do Boga, do sebe i da ponovo ljudskije živi - navodi Puljić.

Kardinal je kazao da slaveći Božić vjernici trebaju prepoznati sebe, a ne Isusa.

- Lijepo je doživjeti da nas Bog voli, i zato ponovo moramo naći čovjeka i naći ćemo ga kroz ljubav prema djetetu Božjem - kazao je Puljić.

Dodao je i da je zanimljivo kako Bog ulazi u čovjekovo srce, svako od nas može prenijeti to da se možemo radovati Bogu koji nas voli.

- Mi ćemo Isusu večeras otvoriti svoja vrata, da u naš život unese mir, svjesni da je on u naše živote unio radost - kazao je na kraju Puljić.

Završetkom Badnje večeri, odnosno ponoćene mise, počeo je Božić. Katolici su jedni drugima čestitali Božić riječima: „Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo“, na što se odgovara: „I, s tobom, Bog da, zajedno“! Svi ostali Božić čestitaju tradicionalnom čestitkom: „Čestit Božić“!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.