POLITIKA

SDA ponudila SBB-u koaliciju na federalnom i državnom nivou

Osmanović je rekao da su ih iz delegacije SBB-a informirali da su u nekim kantonima napravili značajne iskorake i da ne žele mijenjati svoje stavove

M. Aš.

25.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Danas je u Centrali SDA u Sarajevu s početkom u 11 sati održan sastanak delegacija SDA i SBB-a.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je novinarima da je ova stranka ponudila SBB-u da budu dio probosanskog bloka na federalnom i državnom nivou te da su im prezentirali programske ciljeve za naredne četiri godine.

Osmanović je novinarima kazao da je na sastanku, koji je trajao dva sata, detaljnije pravljena analiza dosadašnjeg rada ove dvije stranke koje su u koaliciji u kantonima, na nivou Federacije i državnom nivou. 

- Naravno, zadržali smo se na određenim problemima i nesporazumima koji su bili na nivou Federacije i nekih kantona. Mi smo delegaciji SBB-a dostavili naše programske principe i ciljeve zajedničkog djelovanja u periodu 2018.-2022. godina. Očekujemo da oni na svom rukovodstvu razmotre ove principe i donesu konačne odluke. Ono što smo mi u ime SDA predložili, u skladu sa zaključcima Predsjedništva SDA, jeste da bismo voljeli da se formira jak probosanski blok na državnom nivou u koji bismo voljeli da uđe SBB i na Federaciji i vidjeli bismo da se stvari mogu dešavati u kantonima. Delegacija SBB-a nas je informirala da su oni već napravili značajne iskorake u nekim kantonima i da tu za sada ne žele da mijenjaju svoje stavove – rekao je Osmanović.  

Edita Đapo kazala je novinarima da je ovo danas bila kurtoazna posjeta i da se delegacija SBB-a odazvala pozivu kolega iz SDA da bi im ova stranka prezentirala programske ciljeve. 

- Naravno, tokom sastanka zadržali smo se i razjasnili određene stavke koje opterećuju odnos između ove dvije stranke. Dobili smo i poziv od SDA da koaliramo s njima, međutim, mi smo stava da smo već pokrenuli određene procese u kantonima i da trebamo nastaviti u tom smjeru – rekla je Đapo.

Pojasnila je da je, kada su u pitanju državni i federalni nivoi, potrebno sačekati određene odluke koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH, a s obzirom na to da je na državnom nivou već formiran Kolegij, „SDA sa svojim koalicionim partnerima može krenuti u formiranje vlasti“.

Odgovarajući na pitanje je li moguće da SBB bude dio vlasti na ovim nivoima, ona je kazala da za to još treba vremena.

Govoreći o problemima između ove dvije stranke koji opterećuju odnose, a radi se o zloupotrebi položaja pravnih institucija i represivnom sistemu, Đapo je rekla da su ukazali na to da određeni ljudi na određenim pozicijama koriste svoj službeni položaj, ne ponašaju se u skladu sa zakonom, nego vrše određeni pritisak na članove SBB-a. 

- Ono što mi tražimo jeste da se depolitizira pravosudni sistem, taj policijski represivni sistem, te da se depolitizira Javni servis - rekla je Đapo.

Osmanović je dodao i da su SDA i SBB saglasni da se moraju boriti za pravnu državu, za depolitizaciju institucija, od pravosuđa do policijskih organa, ali da cijene što kadrovi SDA nisu „zloupotrijebili službene položaje i što rade prema zakonu i Ustavu.

On je najavio da će, nakon što SBB razmotri ponuđene programske ciljeve, doći ponovo do sastanka ove dvije stranke. 

Delegaciju SBB-a predvodili su Ismir Jusko, Edita Đapo i Munib Jusufović, a SDA Halid Genjac, Asim Sarajlić i Adil Osmanović.

Sastanak je održan na poziv SDA, a sastanku nisu prisustvovali predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

Lider SDA Bakir Izetbegović pojavio se u Centrali SDA sat nakon što je sastanak počeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.