BLAGDANSKA ČAROLIJA

Božićna razglednica iz Drijenče kao iz bajke

Supružnici Ilija i Kaja Filipović dvorište su ukrašavali šest dana

Dekoracija kao iz božićnih filmova: Dvorište ukrašeno sa skoro 10.000 lampica

E. SKOKIĆ

25.12.2018

Šest dana su supružnici Ilija i Kaja Filipović ukrašavali dvorište uoči božićnih blagdana, a nakon što su posao priveli kraju, prizor iz Drijenče na putu od Tuzle do Čelića nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Božićna čarolija privlači pažnju putnika namjernika, ali i susjeda porodice Filipović, koji od miline zastaju pored puta, gledaju u fantastičnu dekoraciju i fotografiraju se.  

Nije jeftino

- Penziju sam zaradio u Austriji, a jednu godinu sam radio i u Rudniku “Bukinje”. S kićenjem rodne kuće i dvorišta počeo sam prije nekoliko godina, ali pred svaki novi Božić dodajem pokoju sijalicu i obogaćujem čaroliju. Nije ovo jeftina investicija, ali kad čovjek radi nešto srcem, onda nema izgovora da se ne može – kaže za “Avaz” Ilija Filipović, koji, uprkos 73 godine na plećima, ne voli kad ga neko oslovi djedom.

Njegovo dvorište ukrašeno je sa skoro 10.000 lampica, a da bi sve bilo priključeno na napajanje električnom energijom, morao je postaviti čak 77 utičnica. Čarolija će trajati do poslije Nove godine, a Filipovići se nadaju da će još mnogo narednih godina ukrašavati svoje imanje.


Ilija Filipović: Kad se radi srcem, nema izgovora

Slomio ruku

- Prije tri godine, prilikom kićenja, pao sam s krova i slomio ruku na tri mjesta. No, to me nije onemogućilo da i pred taj Božić moje dvorište zasja punim sjajem. Raznobojne lampice daju posebnu draž, a neizostavno kitimo i božićno drvce. Božićni ambijent upotpunio je snijeg koji je pao tako da mi svi kažu kako je prizor u mom dvorištu kao iz bajke – sa ponosom kaže Filipović.

Ilija je entuzijasta koji je oduševio svakog mještanina Drijenče, ali i svakoga onoga ko prođe kroz naše mjesto. Ovo što je on napravio je praznik za oči, kaže Anđelko Knežević, predsjednik Mjesne zajednice Drijenča

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.