BOŽIĆ 2018.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati jedni s drugima dijele radost

U planu je gradnja mesdžida za Bošnjake i dvije kapele za pravoslavce i katolike

Fra Marko Lovrić održao misu u Prihvatnom centru

Piše: H. ČALIĆ

25.12.2018

U Međunarodnom forumu solidarnosti (MFS) Emmaus, u Prihvatnom centru “Duje” u Doboj-Istoku, gdje je krov nad glavom, dom, brigu, toplu riječ i hranu pronašlo 435 korisnika iz cijele Bosne i Hercegovine, najveći katolički blagdan dočekuju sa posebnom srećom.

- Fra Marko Lovrić iz župe Šikare obavio je misu. Bilo je svečano, a došli su i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, svi. Čestitaju blagdan. Tako će biti i za pravoslavni Božić, a za Novu godinu u Centru će biti svečano kao i obično, uz posebno pripremljen program, ukrašene prostorije, sa pjesmom i željama za više zdravlja i sreće. Tako je i za bajrame. Planiramo da u sklopu Centra uskoro sagradimo mesdžid, katoličku i pravoslavnu kapelu za vjerske obrede - kaže Sefir Halilović, pomoćnik direktora MFS-a.

Dok je ekipa “Dnevnog avaza” boravila u Prihvatnom centru, za jednim stolom sjedile su Ankica Lipka, Đurđica Mijatović i Amra Beširević. Vještim rukama izrađivale su novogodišnje čestitke i radovale se Božiću. Do njih su Nikola Lovrić, Goran Mačkić i Bekira Delić, zajedno s još nekolicinom korisnika, ukrašavali novogodišnju jelku.

- Svako bi trebao naći vremena pa doći i vidjeti kako se više od 400 ljudi raznih vjera i običaja slaže, voli i poštuje - kažu Niko, Bekira i Goran.



Niko Lovrić, Goran Mačkić i Bekira Dedić sve rade u zajednici i složno

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.