BOŽIĆ 2018.

Uz obilje slasnih delicija, na stolu i hercegovački brauni

Prvi kolač napravila kad je imala osam godina i od tada kreira slastice

Ćeškić u “Zimskom gradu” u Mostaru nudi mirisne i slasne kolačiće: Promovira Hercegovinu

Piše: M. SMAJKIĆ

25.12.2018

Širokobriježanka Marija Ćeškić mlada je pravnica sa političkim iskustvom, food blogerica i, kako za sebe voli reći, zaljubljenica u Hercegovinu, hranu i dobre ljude. 

- Božićni blagdani za mene su uvijek obiteljsko okruženje, dobre želje i dobro raspoloženje, gdje svi nekako želimo pomoći drugima i biti, naprosto, tu, jedni za druge – govori nam ona.

Posebni običaji

Svaki kraj ima posebne božićne običaje, no svugdje proslava počinje odlaskom na svetu misu i nastavlja se okupljanjem porodice oko svečanog, bogatog blagdanskog stola.

Kao i svake godine, njena porodica okupit će se za božićni ručak zajedno sa stričevom. Njihov božićni ručak ne može proći bez domaće juhe i sarme. Potom nastavljaju sa pečenim mesom, obično janjetinom ili teletinom i krompirom, uz neizostavnu francusku salatu, a poslije dolazi meza s hercegovačkim uštipcima, pršutom i sirom iz mijeha.

U obilju slatkih delicija čije kreacije potpisuje upravo Marija su breksvice, oraščići, bajadere, princes-krofne, rafaelo i lješnik gnijezda, domaća torta od oraha. Prvi kolač napravila je kad je imala osam godina i tada se, kaže nam, dogodila ljubav.  


Mirisni kolačići koje priprema Ćeškić

Proučava recepte

Od tada istražuje, proučava recepte, ali i slaže svoje kombinacije pa je tako u njenoj kuhinji nastao hercegovački brauni, za koji se svi otimaju u “Zimskom gradu” u Mostaru, gdje ova vrijedna djevojka nudi mirisne i slasne kolačiće. Taj kolač naći će se i na njenom blagdanskom stolu.

- Ta poznata američka slastica ima brdo čokolade i maslaca, ali uz moje dodatke, to jest ono što ga čini hercegovačkim pekmez od smokve i hercegovački med. Jedan učenik Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, koji je iz Minesote, dolazio je svakog dana po moj brauni i hvalio ga svojim drugovima pa su svi nahrlili da ga probaju. Ponosna sam zbog toga, jer na taj način promoviram Hercegovinu kroz gastronomiju - kaže Marija.

Od veće jelke do skupljih darova

-Danas je Božić ,nažalost, komercijaliziran, gleda se da jelka bude što veća i da darovi budu što skuplji. Nekad su ljudi,prema pričama mojih starijih članova obitelji, iako su manje imali, duhovno i duševno bili ispunjeniji. Baka mi je pričala: „Dobiješ za Božić orah ili naranču i kao da si dobio svijet- ističe Ćeškić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.