BOŽIĆ 2018.

Miris kuhanog vina, čaja i domaćih kobasica širi se selom

Dijaspora četvrtu sedmicu adventa dolazi u rodni kraj, gdje organiziraju božićno druženje

Detalj s ovogodišnjeg druženja u Bistarcu kod Lukavca. Ahmet Bajrić Blicko

Piše: L. I. O.

25.12.2018

U Mjesnoj zajednici Bistarac kod Lukavca svake godine se tradicionalno obilježava advent, koji traje četiri sedmice. Mnogi stanovnici su sada, igrom sudbine, u dijaspori, ali četvrtu sedmicu adventa dolaze u svoje rodne krajeve i organiziraju božićno druženje. Miris kuhanog vina i čaja, ali i domaćih kobasica sa sirom, širi se selom, a muzika i gostoljubivi mještani rado dočekuju goste.  

- Na Badnjak se obavezno peče pečenica. Pripremaju se sarma, gibanica i obavezno keške - objašnjava nam Milica Tunjić, članica Vijeća Mjesne zajednice Bistarac i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje adventa.

Na Badnjak, djeca rano ustaju, a stariji ih daruju novčićima, dok se popodne unosi pečenica u kuću, a večer je rezervirana za porodičnu večeru. Poslije toga se ide na ponoćku u Lukavac, a kad nastane Božić, mještani se vrate ispred Mjesne zajednice i tu se nastavlja druženje uz muziku.

- Za Božić mi svake godine dođu kćerke Tanja i Sanja, jedna je iz Švicarske, a druga iz Beča, i to je nešto posebno. Zajedno provodimo vrijeme i to je nešto neprocjenjivo, jer prvi dan Božića provedemo uz najbliže - govori nam Tunjić.

Gordana Dudić, koja je rodom iz Bistarca, a trenutno živi u Beču, došla je u svoj rodni kraj i sa svojim prijateljima i komšijama rado uživa u tradicionalnom božićnom druženju.

- Meni je srce puno kad dođem u svoje selo i vidim drage komšije i kada zajedno provodimo ovo praznično vrijeme. Prije pet godina, formirali smo Udruženje “Dijaspora za Bistarac” za pomoć ljudima iz Bistarca koji su lošeg materijalnog stanja - kaže ona.

Prošle godine su došli na ideju da dijaspora organizira advent pred Božić kako bi oni koji dođu sa strane, provodili praznično vrijeme u krugu porodice i prijatelja.

Ivan Iljkić također je iz Bistarca, ali i on, poput Gordane, živi u Beču. Svake godine za Božić je tu i to je jedino vrijeme u godini kad su svi na okupu.

- Sva omladina iz sela živi izvan Bosne i Hercegovine i jedino vrijeme kad se možemo vidjeti na okupu je za vrijeme Božića. Zadovoljan sam što se ideja o adventu pred Božić rodila između nas, ljudi koji ne živimo više u Bistarcu - kaže Iljkić.

Tunjić: Ovo je neprocjenjivo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Gordana DudiĆ došla iz Beča - Avaz
Iljkić: Došao iz Beča - Avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.