ISPOVIJEST

Miško Hofman iz Bijeljine: Ako se sinovi ne okane kriminala, neću im ništa ostaviti

Vidović pored trofeja koje su osvojili sinovi

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

25.12.2018

Miodrag Vidović, privatni zanatlija iz Bijeljine, poznatiji kao Miško Hofman, otac dvojice poznatih kikboksera Miljana (26), dvostrukog svjetskog šampiona, i Ljubana (23), evropskog šampiona, napisao je prije mjesec neobičan testament, kojim želi da sinove, kako kaže za “Dnevni avaz”, sa stranputice kojom su krenuli, iz legla kriminala, vrati na pravi životni put. 

Titova krilatica

- Moj Miljan je do 22. godine osvojio sve što se moglo u kik-boksu. Mlađi Ljuban pratio je brata. Ja sam svoj život proveo u boksu. No, djecu sam prvenstveno usmjeravao na nauku, da postignu dobro obrazovanje pa, onda, sport i umjetnost. To je bila i Titova krilatica - nauka, sport i muzika. Veliki novac sam investirao u sportski razvoj moje djece. Želio sam da budu uspješni i uvažavani – govori nam Vidović na početku.

Sjeća se kako je Miljan na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu bio drugi na listi te da je pokazao zavidno znanje, poslije je na prvoj i drugoj godini nizao samo desetke. No, kolo sreće začas se okrenulo.

- Kad je postao prvak svijeta u kik-boksu, počeli su i problem, loše društvo, djeca bogataša, a Miljan nije znao prepoznati opasnosti koje ga vrebaju. Loše društvo uzelo je moje sinove. Nastojao sam da ih vratim na pravi put, ali neuspješno. Opila ih je slava, diskoteke, žene – kaže Vidović.

Ljuban i Miljan: Otac kaže da ih je opila slava

Nema šta nije pokušao, angažirao je čak psihologe i psihijatre u nadi da će doprijeti do sinova, vratiti ih pod krov, natjerati da završe fakultete.

Zato je napisao testament, ponudio im još jednu šansu.

- Oni su postali neko drugi, sad već imaju petnaestak krivičnih prijava, u kandžama su opasnih ljudi, samozvanih savjetnika i advokata. Kad kažu da su uz mene, vrlo brzo ćemo mi riješiti sve problem pa i promijeniti testament - kaže Vidović.

Iza Vidovića ostaju stanovi, automehaničarska radnja, Mercedes, Škoda, čamac, motocikl…

Ako se Miljan i Ljuban ne promijene, Vidović sve ostavlja Ministarstvu obrazovanja i nauke u Republici Srpskoj.

No, šansu još imaju… Tri godine dao im je otac da se vrate, njemu i pravom putu.

Izaziva sina u ring

Miško Hofman je sa 58 godina odbranio titulu profesionalnog prvaka Balkana u klasičnom boksu, a sada sa svojih 60 nudi sinu Miljanu boks-meč.

- U slučaju da Miljan pobijedi, dobit će 50.000 eura, pod uvjetom da novac ide na konto njegove kćerke kad postane punoljetna. Mog sina novac je uništio pa zbog toga i postavljam takav uvjet. Želim da mladima pokažem šta su prave vrijednosti u životu i kako će dobro uvijek pobijediti zlo – kaže Miško Hofman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.