USPJESI

Konjičanin jedan od najboljih online igrača FIFA-e u svijetu

U BiH nema e-klubova, a Maid nastupa u dresu tima iz Zagreba

Korić: Ni slutio nije da će mu konzole donijeti zaradu

S. ŠABIĆ

27.12.2018

Maid Korić, 21-godišnji mladić iz Konjica, jedan je od najboljih online igrača FIFA-e na svijetu, najbolji je online igrač u BiH, a od ove sezone nastupa u dresu “Team Ancestrala” iz Zagreba. U virtuelnom svijetu, Maid je poznatiji kao KoRaa SenSei. Korić studira informacijske tehnologije u Mostaru, a svoju strast prema igrama pretvorio je u e-sport karijeru, gdje je do sada organizirao i brojne turnire u FIFA-i, koji su brojali i više od 500 igrača.

- E-sport je jedna grana sporta koja se u BiH pojavila tek prije nekoliko godina. To je, zapravo, prilika svim osoba da se ozbiljnije počnu baviti igricama i dobro zarade. Postoji veoma mnogo online igrica, ali ja sam se opredijelio baš za FIFA-u – kazao je Maid.

Maid jedini registrirani online igrač u državi

Korić je već od malih nogu bio zaljubljenik u igraće konzole, a ni slutio nije da će mu baš te konzole donijeti zaradu. Kako, zapravo, funkcionira e-sport, Korić je prokomentirao:

- Riječ je o velikim IT kompanijama koje ulažu veliki novac u e-sport, jer znaju da su danas njihova klijentela baš ti gejmeri, kojima ove kompanije organiziraju razne turnire. Prije samih turnira, morate izvršiti registraciju, a na većini turnira se igra od kuće. Kroz igru sakupljate poene i, na osnovu osvojenih rezultata, dobivate pozive od mnogih drugih zemalja.

Korić je odmah na samom početku dobio čak tri ponude za transfer, odabrao je baš Zagreb i klub “Ancestral”, s kojim je Korić i potpisao ugovor s obzirom na to da na području Bosne i Hercegovine nema e-klubova, što znači da je i Maid jedini registrirani online igrač. Po uzoru na Crvenu zvezdu, kao jedini fudbalski klub na Balkanu koji nastupa i online, Maidova želja je da jednog dana i on obuče dres FK Željezničar ili FK Sarajevo i zaigra online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.