MLADI

Bugojanka dobitnica brojnih nagrada u oblasti ekonomije: Ostvariti budućnost u BiH nije nemoguće!

Evelina Dautbegović primila Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu

Dautbegović: Ne postoji samo jedna tajna uspjeha

A. MANDŽIĆ

27.12.2018

U jeku odlaska mladih iz naše zemlje, svaki pozitivan primjer uspješnih i školovanih mladih ljudi koji dolaze do visokih kvalifikacija vrijedan je spomena. Jedna od njih je Bugojanka Evelina Dautbegović (24), magistrica ekonomije, koja zna samo za uspjehe.

Jasan cilj

Dobitnica je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu kao najbolji student prvog i drugog ciklusa studija Ekonomskog fakulteta i jedan od najboljih studenata u Federaciji BiH. Dobitnica je i brojnih drugih nagrada. - Ne postoji samo jedna tajna uspjeha. Potrebno je imati jasan cilj i plan, biti istrajan i imati pozitivan stav te znati dobro raspodijeliti obaveze. Ne treba zaboraviti da je vrlo važno raditi ono što volite – kaže Evelina

Dautbegović: Trud i rad se isplate

Trenutno je zaposlena u jednoj banci kao analitičar za kreditni rizik u Sektoru za upravljanje i kontrolu rizika i ovo joj je drugo radno iskustvo u realnom sektoru. Osim toga, četiri godine je radila kao demonstrator i saradnik na predmetima Statistika u ekonomiji i menadžmentu i Kvantitativne metode u ekonomiji i menadžmentu na Katedri za kvantitativnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Veslanje uzvodno

- Paralelno s iskustvom u realnom sektoru, planiram da nastavim ulagati u svoje obrazovanje i učenje. Učenje je kao veslanje uzvodno, čim prestane, odmah se kreće unazad - poručuje ova mlada Bugojanka.

Roditelji je bodrili pred teškim izborima

Za sada ne planira odlazak iz Bosne i Hercegovine i smatra da je ulaganje u obrazovanje pravi potez. - Još živim u uvjerenju da se trud i rad isplate, cijene i poštuju te sam zagovrnik ostanka u BiH. Volim našu zemlju, odlaske u rodni grad i druženja sa mojim najbližima. Nažalost, trend iseljavanaja je svakim danom sve veći te mladi sve manje uzimaju u obzir ideju ostanka. Još sam sigurna da ovdje nije nemoguće ostvariti budućnost. Smatram da promjena leži u školovanim i obrazovanim ljudima te da treba težiti ka tome da menadžerske pozicije preuzimaju obrazovani i sposobni, a ne podobni – naglašava naša sagovornica.

Velika podrška roditelja

Evelinini roditelji imaju veoma veliku zaslugu u rezultatima koje je postigla. - Bodrili su me pred teškim izborima, pružali mi utočište, ohrabrivali me i podsticali da razmišljam široko, gledam daleko, da odluke donosim staloženo i smireno. Uvijek su tu uz mene i za mene i oni su ti koji moj uspjeh čine kompletnim – objašnjava mlada Bugojanka. Ž6 = EGIDA - U osnovnoj školi sam svakog dana prolazila pored natpisa na zidu: “Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda.” Mogu reći da i danas često taj natpis vidim ispred sebe - kaže Dautbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.