SUKCESIJA

BiH će za rezidenciju u Tokiju dobiti 4,2 miliona maraka

Najpovoljniji ponuđač bivšu zgradu ambasade nekadašnje države želi kupiti za oko 28,8 miliona maraka

Nekadašnja ambasada bivše SFRJ u Tokiju : Dio kolača od prodaje ide svakoj državi

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

26.12.2018

Više od dvije decenije od „razvoda“ država bivše SFRJ traje raspodjela zajendičke imovine. Negdje ona teče burno poput raspada bivše zemlje, a u nekim slučajevima poštuju se odredbe Sporazuma o pitanjima sukcesije . Takav je slučaj uglavnom sa zgradama diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše zemlje, od čije prodaje svaka od bivših država SFRJ dobiva „dio kolača“.  

 Četiri kompanije

Tako je ovih dana odabran najpovoljniji ponuđač za kupovinu rezidencije bivše Jugoslavije na adresi jednoj od atraktivnih lokacija u glavnom japanskom gradu Tokiju.

Kako je za „Avaz“ potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, za tu zgradu ponuđeno je oko 28,8 miliona maraka. On kaže da će od ovog iznosa našoj zemlji pripasti 15 posto sredstava.


Hadžikapetanović: Prihvatili najpovoljniju ponudu


-To znači da bi BiH trebala dobiti oko 4,2 miliona KM . Inače, američka agencija koja se bavila postupkom prodaje ovog objekta obavijestila je zemlje sukcesore da su se na tender za prodaju zgrade javile četiri kompanije, a najviša je bila ponuda Tokio Fudosan Holdinga, u iznosu od 28.838,425 preračunatom u KM, zbog čega je Zajednički komitet za raspodjelu DKP-a bivše SFRJ i prihvatio – kazao je Hadžikapetanović.

Potpisivanje ugovora  

Inače, informaciju o zajedničkoj prodaji ambasade bivše SFRJ u Japanu sutra bi trebalo razmatrati Vijeće ministara BiH.  

Ukoliko Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici usvoji informaciju o prodaji ambasade u Tokiju, potpisivanje kupoprodajnog ugovora predviđeno je početkom naredne godine, odnosno već za nekoliko dana nakon praznika

Marićev potpis  

Za potpis na ugovoru nakon usvajanja na Vijeću ministara inače je ovlašten ambasador BiH u Japanu Borislav Marić, koji je nedavno s još dvadesetak bh. diplomata u svijetu opozvan. No, Hadžikapetanović je pojasnio da to ne bi trebala biti smetnja, jer je Marićev povratak u zemlju predviđen sredinom februara, do kada bi trebao staviti svoj potpis na ovaj vrijedan ugvoor.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.