ODLUKE

Violinistica Arvida Kuloli doselila se prije deset godina u Sarajevo: Albanka postala Bosanka

Kolege me nikad ne gledaju kao strankinju

Kuloli: Violinu svira od šeste godine

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

26.12.2018

Violinistica Arvida Kuloli napustila je rodnu Albaniju prije deset godina, kad joj je ponuđeno da svoj talent pokaže i u Sarajevskoj filharmoniji. Kuloli je ovih dana dobila i državljanstvo Bosne i Hercegovine i ne krije da joj to mnogo znači. 

Drugi dom

- Osjećam se priznato u državi koja ima veliku historiju i tradiciju. Biti državljanin BiH je velika čast. Bosnu i Hercegovinu smatram svojim drugim domom, živim i radim ovdje – dodala je.

Muzikom se bavi od djetinjstva, svirati je počela kad je imala šest godina.

- Jedan stari profesor violine čuo me kako pjevam. Insistirao je na tome da počnem svirati. Njemu trebam zahvaliti što sam tu gdje jesam. U Tirani sam završila akademiju u klasi jednog od najboljih violinista Lorenca Radovanija – prisjeća se Kuloli.

Njena biografija je zavidna. Svirala je u Opernom orkestru u Tirani, Orkestru Radio-televizije RTSH Tirana, u mnogim kamernim orkestrima.

U Sarajevu je nakon što se prijavila na audiciju Filharmonije.

- Odličan smo tim, djelujemo kao jedno. Nema rivalstva među muzičarima. Kolege iz Filharmonije toplo su me primile, nikad me nisu gledali kao strankinju – napominje Kuloli.

Odlična publika

Osim kolegama, zadivljena je i publikom, Sarajlije, kaže, vole klasičnu muziku, svaki koncert ispunjen je do posljednjeg mjesta. U Sarajevu ima dobre prijatelje i dosta omiljenih mjesta, koja redovno posjećuje.

Najviše vremena, priznaje, provodi u pozorišnom klubu. Kad je riječ o nostalgiji, najviše joj nedostaju porodica i more.   

Naučila bosanski 

Kuloli priznaje da joj je bio izazov naučiti bosanski jezik. No, i to je savladala pa je završila i master studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

- Bilo je teško s obzirom na to da albanski jezik nema sličnosti s bosanskim. Najviše su mi pomogli prijatelji i kolege iz orkestra – dodala je Arvida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.