ODLUKE

Bošnjaci bojkotuju prijeme povodom neustavnog dana RS

Zakon o danu RS ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9. januar dan RS te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i da Vlada svojom odlukom uređuje način njegovog obilježavanja i praznovanja

Bošnjački poslanici nisu se odazvali prijemu kod Željke Cvijanović

Fena

27.12.2018

Bošnjački poslanici Koalicije Zajedno za BiH i delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda nisu se danas odazvali prijemu kod entitetske predsjednice Željke Cvijanović povodom 9. januara, dana RS, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio kao dan tog bh. entiteta.

Time su, kao i ranijih godina, bošnjački zvaničnici u RS nastavili bojkot obilježavanja tog datuma.

Cvijanović je organizirala prijem za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS, delegaciju Vlade i predstavnike RS u organima BiH, delegaciju Ustavnog suda RS, delegacije pravosudnih organa, Ministarstva unutrašnjih poslova, Akademije nauka i umjetnosti, kao i za delegacije boračkih organizacija, penzionisanih generala RS, Asocijacije stvaralaca RS, delegacije Udruženja vojnih penzionera RS u Oružanim snagama BiH i Organizacije starješina bivše Vojske RS, te za delegaciju Ministarstva odbrane BiH.

Zakon o danu RS usvojen je u Narodnoj skupštini RS 25. oktobra 2016. bez prisustva poslanika tadašnje Koalicije Domovina (SDA, SBiH, HSP), koji su smatrali da je to nastavak protuustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, jer je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

Entitetska vlada je tada predložila spomenuti zakon, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS, koji je precizirao 9. januar kao praznik i dan RS.

Zakon o danu RS ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9. januar dan RS te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i da Vlada svojom odlukom uređuje način njegovog obilježavanja i praznovanja.

Prethodno je Komisija za provođenje referenduma 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru kao danu RS iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje te potom poništio i rezultate izjašnjavanja građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.