STAVOVI

Džaferović i Komšić: Imenovanje Tegeltije uz jasnu opredijeljenost za NATO put

Avaz.ba

27.12.2018

Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirali su danas imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara za sastav Vijeće ministara BIH, a kao uvjet su postavili NATO put BiH i ekonomske reforme.

- Parlamentarna većina i program. I mene što se tiče, neće biti problema. Sada je red na kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz reda srpskog naroda i SNSD će predložiti Zorana Tegeltiju. Ovo su uvjeti pod kojima ću dati svoj glas za imenovanje - kazao je Džaferović.

Komšić je rekao da će Tegeltija dobiti njegovu podršku ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcionim planom za članstvom (MAP) BiH u NATO-u. 

- Od budućeg kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a već se u javnosti spominje i njegovo ime, očekujemo da prihvati sve što već jeste odluka, ne samo Predsjedništva BiH nego i drugih institucija na nivou BiH. Iluzorno je očekivati da mi kao članovi Predsjedništva BiH, koje iza svojih leđa ima odluku koja nikada nije opozvana ili promijenjena, a tiče se NATO puta BiH i MAP-a, damo mandat osobi koja će unaprijed reći da neće to da realizirati. Nema ni logike da tako nastupimo - rekao je Komšić.   

On je rekao da ne zna hoće li biti promjene političkog stava političke opcije koja će kandidirati predsjedavajućeg VMBiH, pa i samog kandidata, ali da se njemu čini kontradiktornim da se nastupi protiv odluke koju je donijelo Predsjedništvo BiH.  



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.