SARAJEVO

Reisu-l-ulema Kavazović se upisao u knjigu žalosti povodom smrti lorda Ešdauna

Bio je jedan od onih koji vjeruju da se između istine i laži, žrtve i zločinca ne može zauzimati pozicija neutralnosti ili nepristranosti

Avaz.ba

27.12.2018

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se upisao u knjigu žalosti, koja je otvorena u prostorijama Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu. U prostorijama Ambasade reisu-l-ulemu je dočekala otpravnica poslova Rut Visman (Ruth Wiseman), kojoj je on uručio i pismo saučešća upućeno Domu lordova i porodici lorda Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown).

U saučešću se kaže:

- Sve nas u Islamskoj zajednici, ali i Bosni i Hercegovini, ožalostila je vijest o smrti lorda Pedija Ešdauna, istinskog prijatelja naše zemlje i naroda. Lord Ešdaun bio je istinoljubiv i od onih koji vjeruju da se između istine i laži, žrtve i zločinca ne može zauzimati pozicija neutralnosti ili nepristranosti. Nepristranost u vremenu zla je saučesništvo.

Njegov odlazak doživljavam kao lični gubitak jer sam i sam bio svjedok njegovog zalaganja za pravdu u ratom razorenoj Bosni i Hercegovini, naročito njegove neumorne borbe za porodice žrtava genocida.

Bosna i Hercegovina i njeni ljudi izgubili su iskrenog prijatelja i dobronamjernog savjetnika. Naše misli i molitve su s britanskim narodom, njegovom porodicom, koja treba znati da su imali supruga, oca i djeda koji se zalagao za obespravljene kada to nije morao i koji se borio za ono u šta je vjerovao, a takve i Milostivi Bog voli - navodi se u saučešću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.