VANREDNA SJEDNICA

Usvojeni odluka o privremenom finansiranju i Nacrt budžeta BPK za 2019. godinu

Trinaest poslanika usvojilo je i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK za prvo tromjesječje naredne godine

S današnje sjednice. A. Bajramović

A. Bajramović

27.12.2018

Skupština BPK Goražde je na vanrednoj sjednici usvojila odluku o privremenom finansiranju BPK Goražde za period januar – mart 2019. godine u iznosu od oko osam miliona KM, kao i Nacrt budžeta BPK za narednu godinu u iznosu od oko 36 miliona KM.

Prilikom izjašnjavanja o prijedlogu odluke o privremenom finansiranju poslanici SDA, Liberalne stranke i Stranke za BiH nisu glasali, osporavajući legitimitet predlagača – novu skupštinsku većinu koju čini osam stranaka okupljenih u Građanski blok.

Nakon toga su napustili sjednicu, pa su ostali dokumenti usvojeni bez njihovog prisustva. Trinaest poslanika usvojilo je i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK za prvo tromjesječje 2019. godine. 

Nakon što je na prethodnoj sjednici Vlada povukla prijedlog odluke o privremenom finansiranju kantona, pa se o njoj nije moglo ni glasati, poslanici Građanskog bloka za ovu sjednicu pripremili su svoj prijedlog ovog dokumenta, koji je identičan. Pojasnili su da ne žele doći u situaciju da ponovnim povlačenjem dokumenta od odlazeće vlade isplate iz budžeta budu dovedene u pitanje i da se budžetski korisnici nađu u finansijskoj blokadi, dok je sa druge strane istaknuto da je jedini ovlašteni predlagač Vlada BPK.

Određen je rok za obavljanje javne rasprave po lokalnim zajednicama, ali i najavljene izmjene pojedinih dijelova u Nacrtu budžeta.

Sjednica je protekla i u polemikama oko ispravnosti procedure sazivanja sjednice, za što je u ime većine poslanika ovlaštena Edita Velić iz DF-a. Prijedlog da na ovoj sjednici budu prihvaćene ostavke ministara obrazovanja i finansija Damira Žuge i Nudžeima Džihanića, koji su na posljednjim izborima dobili mandate poslanika, nije prihvaćen i bit će razmatran na narednoj sjednici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.