SAZNAJEMO

Ljekari obavili 550 pregleda: Od čega boluju migranti

Ogroman broj oboljelih od šuge

Centar „Miral“ u Velikoj Kladuši gdje su smješteni migranti: Ljekari jučer obavili pregled. Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

27.12.2018

Pravi podvig izveli su jučer ljekari Doma zdravlja iz Velike Kladuše. Pregledali su 550 migranata. Kako je za „Avaz“ potvrdio dr. Senad Okanović, direktor Doma zdravlja, cilj pregleda u centru gdje su smješteni migranti bio je utvrditi njihovu zdravstvenu sliku. U konačnici, otkriveno je da oko 60 migranata boluje od šuge i ljekari su ih sve zbrinuli u karantin. Uz to, propisali su im terapiju i nabavili novu odjeću. 

Nema kontrole

- Uradili smo skrining za 550 pacijenata, da bismo odvojili one koji imaju skabijes ili šugu, ušljivost i spolno prenosive bolesti. Izvršili smo i deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju tog prostora - kaže Okanović.

U razgovoru za „Avaz“ Mustafa Hodžić, koji se s ostalim kolegama ljekarima, ali i drugim medicinskim osobljem iz velikokladuškog Doma zdravlja, skoro godinu svakodnevno nesebično brine o migrantima, kaže da je kod velikog broja migranata evidentiran i proljev uz povraćanje.

Velikokladuški ljekari četiri dana u sedmici po nekoliko sati obavljaju preglede migranata u centru gdje su oni smješteni, a dnevno im se javi i njih do 70 u Dom zdravlja, najčešće u službu Hitne pomoći.

Hodžić kaže da je za ljekare veliki problem u radu s migrantskom populacijom taj što nemaju nadzor i kontrolu ni nad teško oboljelima. On je potvrdio da su imali čak i jednog migranta pozitivnog na HIV, a problem je bio što mu čak nisu mogli utvrditi ni ime i prezime.

Bez imena  

- Imali smo osobu pozitivnu na HIV. Ona je predata „Ljekarima bez granica“ i trebala bi biti proslijeđena prema Sarajevu, jer je tamo Centar za liječenje i kontrolu bolesti. Mi smo svoje uradili i proslijedili tu osobu dalje, ali nemamo informaciju gdje je ona sada, jer nismo imali ni njeno ime i prezime - kaže dr. Hodžić.

U dosadašnjoj komunikaciji s migrantima dr. Hodžić kaže da je ustanovio da ih ima čak iz četrdesetak zemalja i da upravo to može povećati i opasnost od pojave nekih drugih, rijetkih bolesti u BiH. On ističe i da je zdravstvo samo jedna karika kada su u pitanju problemi migranata i da medicinsko osoblje čini sve da ih i riješi.

- Mi ne možemo napraviti neku kartu, mapu tih oboljenja da ih možemo duže pratiti. Mi možemo to uraditi za danas, a već sutra taj broj će se promijeniti. Neki će novi ući u državu, neki će izaći, neki će se vratiti iz Hrvatski, u principu se sve vrti ukrug i ne znamo je li se neko izliječio - kaže dr. Hodžić.

Spolne bolesti, hepatitis

Doktor Hodžić također kaže da su evidentirane i druge bolesti kod migranata.

- Mi smo u posljednje vrijeme imali spolno prenosivih oboljenja kod muške populacije, sad je to malo jenjalo. Bilo je i onih s hepatitisom B i C - kaže dr. Hodžić, dodajući da među migrantima ima i dosta onih oboljelih od karcinoma.

Dom zdravlja u Velikoj Kladuši nema nikakvu pomoć od bh. institucija iako se nesebično i neumorno brine o zdravlju migranata skoro godinu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.