IZJAVE

Govedarica: Postavljanje ultimatuma vodi u "mostarizaciju" institucija BiH

Srna

27.12.2018

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica upozorio je bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, da postavljanje ultimatuma o NATO putu za imenovanje Vijeća ministara vodi u potpunu paralizu i blokadu funkcioniranja institucija BiH, te dovodi do "mostarizacije institucija BiH".

- Niko u ovoj zemlji, pa ni Džaferović i Komšić, ne može negirati i promijeniti legitimnu volju i nacionalni interes jednog konstitutivnog naroda, a to je da Republiku Srpsku i Srbiju ne smije dijeliti NATO granica - naveo je Govedarica u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je naveo da ucjene tipa - neće biti Vijeća ministara, sigurno neće dovesti do promjene stava srpskog naroda, ali će dovesti do rušenja osnovnih demokratskih postulata, kao i paralize u funkcioniranju institucija BiH.

Govedarica smatra i da bi realizacija prijetnji ove dvojice članova Predsjedništva BiH bila vrlo ozbiljan atak na temelj Ustava BiH, koji garantira ravnopravnost tri naroda i dva entiteta.

- "Mostarizacija" institucija BiH, radi otvaranja pitanja prekrajanja Ustava BiH, vjerovatno je i krajnji cilj političkih partija iz Federacije BiH, koje u svoju entitetsku krizu pokušavaju uvući i Republiku Srpsku - dodao je Govedarica.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.