BOSANSKA GRADIŠKA

Ima bušilicu staru 200 godina, pažnju privlači bure iz 1934.

Nenad Božić uspješno spojio digitalnu tehnologiju s onom zaboravljenom, pa poslije posla odlazi u djedov podrum i kovačnicu

Nenad u podrumu pića

B. GRGIĆ

29.12.2018

Nenad Božić, 28-godišnji profesor informatike, zaposlen na radnom mjestu tonsko-tehničkog realizatora na Radio Gradišci, više nego uspješno spojio je digitalnu tehnologiju s onom zaboravljenom, starom tehnikom. Slobodno vrijeme Nenad provodi u podrumu svog pokojnog djeda Milutina u Bosanskoj Gradišci i tu vodi računa o mnogo toga. U podrumu pića, kojem bi pozavidjeli mnogi salaši, Nenad u buradi i staklenkama ima nekoliko stotina litara razne rakije. Ipak, najviše pažnje privlače dva drvena bureta s originalnim amblemima, volumenom i godinom izrade.

 Titova era

- Ovo bure napravljeno je 1934. godine i zapremine je 40,1 litar. Na njemu je državni grb tadašnje Jugoslavije. Ovo manje je iz Titove ere, proizvedeno je 1970., u njega staju 32,3 litra. Oba su napunjena do vrha. Minulog ljeta sam ih u sasušenom stanju odnio jednom starom bačvaru. Vratio im je pređašnji sjaj i, evo, ne propuštaju ni kap rakije - kaže Nenad.

Nenad rado dolazi u staru kovačnicu pokojnog djeda

Odmah nekoliko koraka u sljedećoj prostoriji je stara kovačnica pokojnog djeda. I tu je sve na svom mjestu, složeno i pokriveno da ne propada. Nenad s posebnom ljubavlju pokazuje ručnu stubnu bušilicu staru više od 200 godina, ručno izrađeni nakovanj, čekiće, stari mlin.

Bure za ženidbu

- Mene je za života djed naučio da pokujem mlin. Znam okaliti i otkovati sjekiru, motiku, ručnu testeru. Naučio me i da napravim držalice za sve alatke. Zanimljivo je da je oštrenje mlinskog kamena bio tajni zanat, koji je strogo čuvan od mlinara. Presretan sam što kao informatičar znam nekolicinu tih starih zanata - kaže Nenad Božić.

Objašnjava da je njegov djed bio čuveni kovač i mlinar. - Mnogo je alatki napravio i iskovao i mlinova pokovao. Vozio sam ga širom Lijevče polja i Potkozarja. Posebno mi je drago bure rakije koje je djed Milutin zapečatio i namijenio ga za moju ženidbu. Mislim da ćemo ga ubrzo otpečatiti - kaže Božić.

Organska hrana

Nenad je velikog srca i ljubavi i prema prirodi. Zasadio je prelijep voćnjak, uzgaja vinovu lozu, bavi se organskom proizvodnjom hrane i sve to nakon dinamičnog posla tonca.

 Plan o etno-kući

Prostoriju koja je bila djedova kovačnica sve do februara 2016. godine, Nenad će pretvoriti u svojevrsnu etno-kuću sa starim eksponatima. Za to ga veže velika ljubav prema djedu, uz kojeg je neprestano boravio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.