SARAJEVO

Sijarić: Dug Zemaljskog muzeja od 4 miliona sveden na 608.275 KM

Pristupilo se izradi projektne dokumentacije za temeljito saniranje stolarije i elektroinstalacija

S današnje pres-konferencije. D. Bašić

D. B.

28.12.2018

Na današnjoj konferenciji za novinare v. d. direktora Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić je istakao da je u ovoj godini poduzet veliki broj aktivnosti s ciljem saniranja lošeg stanja infrastrukture, obnavljanja i uvođenja u funkciju novih izložbenih prostora.  

- Pristupilo se izradi projektne dokumentacije za temeljito saniranje stolarije i elektroinstalacija Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, čije je vrlo loše stanje ugrožavalo sigurnost objekta i kolekcija koje se u njima čuvaju - kazao je Sijarić.

Između ostalog, direktor dodaje kako je ova godina značajna jer je u njoj okončan trogodišnji, vrlo uspješan projekt podrške i treninga stručnjaka za konzervaciju i restauraciju ovog muzeja. Međutim, posjećenost muzeja još nije na zavidnom nivou.

- Osim značajnog projekta, ono što je najbitnije istaknuti je to da je dug Zemaljskog muzeja prema svojim uposlenicima i Poreznoj upravi FBiH smanjen. Krajem 2015. godine taj dug je iznosio približno 4 miliona, a sveden je na trenutnih 608.275 KM - kazao je Sijarić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.