OTKRIVAMO

Još nije pronađena ni puška iz koje su likvidirani policajci!

Dva mjeseca od istrage nije pronađen ni Seat Leon niti su utvrđene njegove registarske tablice

Alipašino Polje: Hoće li ubistvo policajaca ostati nerasvijetljeno

Piše: M. AŠČIĆ

29.12.2018

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je jučer prijedlog Tužilaštva KS i produžio pritvor za dva mjeseca Milošu Obradovu s Pala, koji je uhapšen prije mjesec zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom dvojice policajaca na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Sve se krije

Obradovu je pritvor produžen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, ponoviti krivično djelo, ali i da bi puštanjem na slobodu javnost bila uznemirena. Istraga o ubistvu policajaca traje već dva mjeseca, a u pritvoru su, osim Obradova, i Slaven Dakić i Srećko Trifković, automafijaši s Pala.


Obradov: Produžen mu pritvor

Trifkoviću je Sud, također, prije dva dana odredio pritvor i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ako bi se našao na slobodi. Ranije je Sud ovu tačku bio odbio, ali je uvažena žalba Tužilaštva. No, ostalo je nepoznato, s obzirom na to da je sjednica bila zatvorena za javnost, na koje svjedoke Trifković utječe i na koji način.

Osim pritvorenih Trifkovića i Obradova, koji se sumnjiče za ubistva, Tužilaštvo KS za sada taji detalje o brutalnoj likvidaciji policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, jer istraga, prema svemu sudeći, tapka u mjestu.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da još nije pronađeno ni automatsko naoružanje, tačnije „kalašnjikov“ iz kojeg je pucano na Šehovića i Vujinovića. Bez oružja i vozila, tužioci teško da mogu sklopiti mozaik ko stoji iza ove likvidacije i kakva je uloga Trifkovića i Obradova u tome, uprkos višemjesečnoj istrazi.

Osim oružja, još nije pronađen ni crni Seat Leon za kojeg tužioci vjeruju da je učestvovalo u likvidaciji. Nezvanično saznajemo da Tužilaštvo nije utvrdilo ni koje su registarske tablice na ovom automobilu, iako je ono ukradeno nekoliko dana prije ubistva, samo stotinjak metara od mjesta gdje su pripadnici MUP-a KS ubijeni, te su poznati njegovi vlasnici.

Ranije su tužioci vjerovali da jer riječ o Golfu 5, ali su snimci utvrdili da se radi o Seat Leonu.

 Sklopiti mozaik

Zanimljivo je da nikad nije ispitana ni osoba koja je u vrijeme ubistva, 26. oktobra, pozvala policiju i javila da je došlo do pucnjave. U prijedlozima tužilaštva navodi se samo N. N. osoba. Tužilaštvu u prilog, navodno, sada ne idu ni brisevi koji su uzeti od Obradova, jer su rezultati pokazali da nije pronađen njegov DNK trag na Golfu 6 koji su automafijaši pokušali ukrasti.

Šta znaju automafijaši iz „Volana“

Tužilaštvo KS, prema informacijama „Avaza“, ispitalo je u protekla dva mjeseca više od 100 svjedoka u ovom predmetu. Sve osobe koje su imale bilo kakav dodir s Trifkovićem i Obradovom bile su na ispitivanju. Većina ih je s Trifkovićem optužena u predmetu „Volan“ u Sudu BiH. Saslušavaju se i one osobe koje su s Trifkovićem pile čak i kafu i svi oni s kojima je imao bilo kakav kontakt prije ubistva.

Gdje je sakriven Seat

Nezvanične informacije govore da Seat Leon koji je učestvovao u likvidaciji nikad nije napustio Kanton Sarajevo. Ranije su čelnici policijskih agencija smatrali da je vozilo, a mislilo se tada na Golf 5, završilo u Srbiji. Posljednje informacije govore da je Seat sakriven u jednoj od garaža u Kantonu, ali policija mu ne može ući u trag.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.