OTKRIVAMO

Zolj u sukobu interesa, za direktora ga predložili na sjednici Vlade FBiH!

Imenovanje Zolja nije bilo planirano niti se dan ranije na Kolegiju Vlade bivši premijer Kantona KS spominjao kao mogući Bučin nasljednik

Piše: M. AŠČIĆ

29.12.2018

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, predložio je Adema Zolja (SDA), sada već bivšeg premijera Kantona Sarajevo, za izvršnog direktora u „Autocestama FBiH“ tek na prekjučerašnjoj sjednici Vlade u Sarajevu. I to svega nekoliko minuta prije nego što će sjednica biti održana, otkriva „Dnevni avaz“.

Velika žurba

Prema saznanjima  „Avaza“, imenovanje Zolja nije bilo planirano, niti se dan ranije na Kolegiju Vlade bivši premijer Kantona Sarajevo spominjao kao mogući nasljednik Jasmina Buče, koji je još u septembru ponudio ostavku na poziciju izvršnog direktora za projektiranje i građenje u „Autocestama FBiH“.

Novalić je, naime, u pripremi za sjednicu Vladi poslao samo dokumente kojim se Bučo razrješava funkcije, a u prijedlogu za njegovog zamjenika bilo je upražnjeno mjesto, bez navođenja imena. Očito je SDA, čiji su kadrovi Bučo i Zolj, planirala na ovu poziciju postaviti nekoga drugoga, ali je poziv iz Centrale stranke poremetio planove.

Novalić: Sluša upute

U prilog tome govori i informacija da je nekoliko minuta prije održavanja sjednice iz Novalićevog kabineta ekspresno upućen prijedlog Ministarstvu prometa i komunikacija da na ovu poziciju bude imenovan Zolj.

Indikativno je, međutim, da je Zolj prije imenovanja za premijera KS bio izvršni direktor „Autocesta FBiH“ za opće, kadrovske i pravne poslove. Sada je, pak, imenovan na jednu od najvažnijih pozicija u „Autocestama“.

Faksimil Zakona o sukobu interesa FBiH: Član 5. precizan # zakon sukob interesa Zolj

Ovlaštena osoba

Također, samo imenovanje Zolja u suprotnosti je sa zakonom. Kako su Novalić i čelnici SDA očito žurili da uhljebe Zolja, koji je dan ranije imenovanjem nove vlade ostao bez pozicije, zaboravili su na Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

U članu 5. tog zakona precizno se navodi da vršioci izvršnih funkcija za vrijeme obavljanja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnog i nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.

Kadić ga zamijenila u novembru

Zolja je na poziciji izvršnog direktora za opće, pravne i kadrovske poslove, u novembru, odlukom Nadzornog odbora “Autocesta FBiH” zamijenila Adisa Kadić, kao kadar SDA, i to na prijedlog Vlade.

Zanimljivo je da je član Nadzornog odbora Bilal Tulumović tražio da ova tačka bude skinuta s dnevnog reda, a nakon što nije dobio podršku kolega, napustio je sjednicu.













Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.