PRAVDA ZA DAVIDA

PU Banja Luka: Privedeno više osoba zbog višestrukih prekršaja, Davor nije uhapšen

G. Dakić

30.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+29

00.40

Iz PU Banja Luka su za "Avaz" potvrdili da je više osoba privedeno zbog višestrukog kršenja zakona o javnom okupljanju, ali da među uhapšenima nije Davor Dragičević. 

23.51

Policija je privela Sofiju Grmušu, jednu od članica grupe "Pravda za Davida".

23.31

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, specijalci su napustili Trg Krajine. Ostali su samo pripadnici redovne policije.

23.20

Novinar Ivan Begić koji je uhapšen 25. decembra i brutalno pretučen od strane policije, objavio je na svom Facebook profilu dramatičan apel u kojem je kazao da ih je policija satjerala u jedan kafić, te da će ih sve pobiti.

- Satjerali su nas u kafić. Pobit će nas, svijete pomozi - napisao je Begić.

23.15

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, Davor Dragičević i grupa okružena oko njega je rastjerana u nepoznatom pravcu. Istovremeno, na Trgu Krajine se nalazi ogroman broj specijalaca i redovne policije. Također, prisutni su i pripadnici komunalne policije koja namjerava da skloni sve ono što je danas postavljeno u znak sjećanja na Davida.

23.00

Iako je ranije bilo objavljeno da je Davor Dragičević uhapšen, on je ipak još uvijek na trgu.

22.58

Suzana Radanović objavila je na Facebook grupi "Pravda za Davida" da je Davor uhapšen.

22.53

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, širom Banje Luke formirano je više policijskih kordona, a nekoliko osoba je uhapšeno. Prolaz na Trg Krajine nije dozvoljen ni novinarima. 

22.50

Iz MUP-a su uputili apel građanima da se raziđu zato što je njihov skup bio dozvoljen do 20 sata. 

- Skup je bio dozvoljen do 20 sati, pozivamo vas da se raziđete zbog vaše sigurnosti. Ako ne postupite tako bit će upotrijebljena zakonska sredstva - kazao je policajac putem megafona.

22.40

Policajci su počeli da rastjeruju okupljene sa Trga Krajine.

22.36

Davor je ponovo pokazao policajcima rane iz prethodnog rata. Kazao je da mu je najdraže da ga oni na licu mjesta ubiju.

22.26

Ponovo je krenula šetnja građana sa Trga Krajine.


22.21

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, pripadnici Jednice za podršku MUP-a RS stižu na glavni trg u Banjoj Luci. Trenutno se nalaze iza robne kuće "Boska". Svega pedesetak građana ostalo je uz Davora na Trgu Krajine.

22.08

Davor je rekao da neće ići sa Trga Krajine. Zamolio je ljude dobre volje da donesu čaja, kafe i hrane kako bi se okrijepili.

22.00

Kolona se vratila na Trg Krajine, gdje su ranije bili i komunalni policajci koji su slikali "Davidovo srce" i otišli.

21.52

Na Twitteru se povodom okupljanja građana na Krašovom trgu oglasio i gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić koji je kazao kako je oštećena oprema potrebna za održavanje koncerta.

- Oštećena oprema ozvučenja, trg blokiran. Koncert ne može biti održan. Protest je održan, koncert onemogućen - napisao je Radojičić


21.36

Organizatori su udvoljili građanima te su ugasili muziku na koncertu.

21.28

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, građani uzvikuju "Harise, pe***" i "Gasi muziku". Inače, popularni pjevač narodne muzike trebao bi da nastupi u okviru programa dočeka Nove godine.

21.15

Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta, kolona je došla do parkinga Kraša gdje treba da se održi koncert Harisa Džinovića.

Plato ispred Krasa je sablasno prazan, a kolona je krenula da uđe s druge strane.

20.38

Pripadnici specijalne jedinice MUP-a RS dočekali su grupu "Pravda za Davida" ispred zgrade NSRS. Davor im je, kao i njihovom kolegi ispred Palate RS pokazao svoje rane iz prethodnog rata.

20.10

Kolona građana stigla je pred zgradu Željka Karana, banjalučkog patologa uzvikujući "Karane, ubico".

19.30

Članovi grupe "Pravda za Davida" stigli su pred zgradu RTRS-a uzvikujući "Fabrika laži".

Davor je poručio da radnici ove televizije izađu i prebroje prisutne.

- Neka vide koliko nas ima, 60 ili 70. Iako MUP ne štiti ovu zgradu mi u nju nećemo ući. Samo čekamo da se okupimo da nas prebroje i idemo dalje - kazao je Davor ispred RTRS.

19.11

Kolona građana stigla je pred Palatu RS. Ispred nje je skinuo svoje pantalone i pokazao rane koje je zadobio u ratu. Obratio se i jednom policajcu ispred zgrade palate.

- Evo jednog poštenog, on nema masku. Koga vi štitite, zgradu ili Željku? Ko iz "Pravde za Davida" nosi masku? Šta će vam one. Ubice nose maske da im se ne vide lica. 

19.02

Počela je šetnja grupe "Pravda za Davida" kroz Gospodsku ulicu.

18.58

Otac tragično stradalog Davida pozvao je okupljene da stanu u odbranu sebe i svoje djece.

- Ja im više ne vjerujem. Nemam ni snage ni volje da se kome pravdam za ovih 280 dana. Znam ko su mi prijatelji, znam ko su ovi u plavim uniformama i ko im je komandant. Ja sam ovu državu stvorio, a ona mi je dala kovčeg i ubila moje dijete - kazao je Davor.

18.46

Davor se na kratko osvrnuo i na slučaj Dženana Memića.

- Ja sam Davor, Srbin i pravoslavac, i David isto tako. Njega su ubili Srbi. Muriz Memić je Bošnjak i musliman, i njegov sin Dženan isto tako. Njega su ubili muslimani, i šta ćemo sad? Jesam li ga ja hranio 21 godinu da ga vi silujete, masakrirate i u rijeku bacite. Ne idem odavde. Svako po svojoj savjesti i obavezama koliko može neka dođe ovdje i neka ostane - kazao je Davor.

Osvrnuo se i na izjave Dodika, kazavši da on u lažima poziva Milana Tegeltiju da VSTV riješi slučaj.

- Oni žele prenijeti slučaj u Tužilaštvo BiH i da ga odvuku u beskraj. Insistirat ću da moj advokat Ifet Feraget bude na sastanku ambasadora sa Tegeltijom kako ih on ne bi lagao - kazao je Dragičević.

18.42

Beogradski novinar Boris Malagurski došao je u Banju Luku kako bi podržao porodicu stradalog Davida.

- Pobijedili smo nepobjedive. Uspjeli smo zato što smo podržavali ljudske vrijednosti. Oni koji ubijaju i zataškavaju ruše RS. Nikada nije bilo lako boriti se za slobodu i pravdu, ali mi to dugujemo Davidu - kazao je Malagurski.

18.32

Danijela Ratešić, jedna od vođa grupe "Pravda za Davida" koja je zbog članstva u ovoj grupi dobila otkaz na svom poslu, kazala je da sve što traže jeste da se ubice otkriju.

- 25. decembra je pogažena demokratija, radi čega? David nam je svima ostao u sjećanju kao živ. Par metara od ovog mjesta hijene su ga presrele i počele njegovo pogubljenje. Zašto su njegovi drugovi došli baš na trg da zapale svijeću? Zna se. Ali, ja se pitam kome je to srce smetalo. I to nam je sada postalo jasno. Peklo je one koji su znali da su na tom mjestu počinili zločin - kazala je Radanović.

18.15

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića kazala je da ono što oni već 280 dana pričaju na trgu nije bajka

- Moj sin je ubijen, a ubila ga je policija. Mi to nismo sanjali, pa digli narod. Kome bi palo na pamet da za to optuži policiju. Lukaču, ko je toliko jak da ga štitiš? Milorade, ko je toliko jak da ćeš svoj narod da pregaziš zbog njega? Lukača smatram direktno odgovornim za ubistvo Davida zbog funkcije koju obnaša. Rekao da će podnijeti ostavku kada kažemo za šta je kriv. Prva greška mu je bila kada je mog sina proglasio narkomanom, lopovom i samoubicom. Drugi dokaz je dolazak u našu kuću i laganje u oči. Treća greška je laganje u NSRS - kazala je Suzana.

Zadnja greška, kako je kazala bio je 25. decembar kada je Lukač poslao svoje jatake na goloruki narod, majke i na djecu.

- Ostavka, i to automatska! U Japanu rade harakiri, od njega očekujem to. Moral i čast su se izgubili kod naših vladara. Oni ne postoje. Moje dijete nećete ubiti i otići mirno spavati - kazala je Suzana.

18.07

Otac nastradalog mladića kazao je da je prošlo tačno 280 dana od ubistva njegovog sina.

- Dragi moj sine, predao sam ti svoje amajlije u amanet. Ja nazad nemam nigdje. Ja odavde ne idem. Milorade, ja ću vas srušiti pravno. Eto vam međunarodna zajednico dajte podršku Dodiku i Lukaču. Oni su ubice mog sina. Oni su najveći zločinci. Moji zahtjevi nisu od jučer, oni su stari osam mjeseci. Ne budem li dobio ispunjene zahtjeva, znam kako ću vas bez pravde srušiti - kazao je Dragičević.

17.45

Davor Dragičević kazao je na početku skupa da ostaje na trgu sve dok se ne ispune njegovi uvjeti.

- Tražim smjene i ostavke. Slučaj ubistva mog sina će ići na Tužilaštvo BiH. Neki kažu da ja uz pomoć Britanaca rušim RS. Neka EU stane na stranu Lukača i neka dozvoli da nas sve pobiju, ali ja to više neću dozvoliti. Ne idem odavde. Moj ultimatum nije od jučer. Sve to ima u SIPA-i i Tužilaštvu. Ubili su mi dijete, a mene su uhapsili za dvije minute. Htjeli su da me ubiju i na taj način unište grupu "Pravda za Davida" - kazao je Dragičević.

Kazao je da su vlasti pokazale 25. decembra ko su i šta su.

- Mom djetetu su rekli da mu je otac ubijen. Ja odavde ne idem, a neka mi rade šta hoće. Ako policija prva krene, imaju novinari. Neću čekati da me ubiju. Šest dana su ga držali. Neka austrijska vlada priloži snimak s ''Raiffeisen banke'' - istakao je Dragičević.

Kazao je da su njegovi zahtjevi minimalni.

- Moje obećanje je obećanje. A gdje je sad Anto Nobilo, kojeg je Dodik poslao da umanji zločin. Rokove sam pomjerao zbog ovog naroda. Pozivam međunarodnu zajednicu. Dajte Lukaču i Dodiku sva ovlaštenja da nas pobiju da mi znamo na čemu smo, a mi ćemo se boriti - kazao je Dragičević.

17.43

Na Trg Krajine stigao je i Davor Dragičević. Kratko je kazao da mu je drago što se na Trgu okupilo puno ljudi uprkos kiši koja je počela padati.

17.00

Protesti grupe "Pravda za Davida" počeli su večeras na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Iako je bio očekivan velik broj policajaca, za sada na Trgu Krajine nema nijednog.

Davor Dragičević jučer je podnio svoje zahtjeve Vladi RS u kojima je između ostalog tražio smjenu Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova manjeg bh. entiteta, kazavši, ako Lukač ne bude smijenjen, da će mu se desiti narod.

Milorad Dodik danas je na svojoj godišnjoj pres-konferenciji kazao da se zahtjevi Davora Dragičevića neće ispuniti zato što ruše RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.