ODLUKE

Policija u Banjoj Luci više neće dozvoliti održavanje protesta grupe "Pravda za Davida"

Sinoć alarmantna situacija u Banjoj Luci. Avaz

Avaz.ba

31.12.2018

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će spriječiti daljnje održavanje protesta grupe "Pravda za Davida", a kao razlog za ovaku odluku navedeno je činjenje krivičnih djela i prekršaja tokom održavanja javnih skupova, saopćeno je iz policije.

- Policijski službenici Uprave policije Banja Luka, zbog nepoštovanja obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, na prijavljenom skupu za dan 30. decembar 2018., te činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovnoj bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i postojanja sumnje da su izvršena i određena krivična djela, uhapsili određeni broj osoba, dok se za određenim brojem osoba traga - saopćeno je iz MUP-a RS.

Ističe se da se organizator javnog skupa nije pridržavao obaveze propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS te je javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajina, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio evidentiran.

- Organizator javnog skupa, kao i na prethodnim, nije se pridržavao predviđenih zakonskih obaveza, već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija izvršeno više različitih prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela. Učesnici javnog skupa prekinuli su i zakazani koncert Harisa Džinovića na parkingu 'Kraša', na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme onemogućili izvođenje predviđenog programa. Zbog ovih događaja, gradske službe otkazale su ranije najavljene novogodišnje kulturno-zabavne manifestacije - istakli su iz policije.

Iz MUP-a RS upozoravaju da će zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja i nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS, svi budući javni skupovi grupe "Pravda za Davida" biti spriječeni i prekinuti u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog skupa će biti sankcionirani u skladu sa zakonom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.