REAKCIJE

Dejan Nestorović: Imam punu moralnu obavezu da podržim Draška Stanivukovića

Oštro osudio način na koji se vlast obračunava s neistomišljenicima

Nestorović: Vučić ne voli Dodika. Arhiv

M. D.

31.12.2018

Borac za ljudska prava i direktor NVO "Sigurna pozicija" i poznato TV lice iz Novog Sada Dejan Nestorović podržao je poslanika Draška Stanivukovića iz Banje Luke, koji je postao najjači protivnik Milorada Dodika i kojeg policija RS trenutno traži.

U razgovoru za Avaz.ba Nestorović je oštro osudio način na koji se vlast obračunava s neistomišljenicima.

- Imam punu moralnu obavezu da podržim Draška, jer on je simbol slobodne riječi i misli u Bosni i Hercegovini. On nije samo političar već je i aktivista, borac za ljudska prava svih naroda u vašoj lijepoj zemlji. Govorim i ponavljam, Bosna i Hercegovina je suverena i lijepa multikulturalna zemlja u kojoj jedna osoba zvana Milorad Dodik s vilom na Dedinju u Srbiji i milionima koje posjeduje želi ugušiti slobodu riječi i demokratije. On strepi na pomisao Draška Stanivukovića, koji svakim danom dobiva sve jaču i veću podršku naroda u Banjoj Luci, ali i šire, kaže Nestorović, pa nastavlja:

''Borac za osnovna ljudska prava Draško Stanivuković će pojesti Dodika za doručak na sljedećim izborima i to odgovorno tvrdim. U beogradskim političkim krugovima Stanivukovića vide već kao Dodikovu pravu zamjenu. Odgovorno tvrdim i znam da Dodika predsjednik Vučić ne voli zbog podrške Tadiću i na izborima u Srbiji koju je ovaj pružao godinama. Predsjednik Srbije trpi Dodika zbog naroda u Banjoj Luci koji samo što nije pustio istog niz vodu. Uvjeren sam da je novi partner politički zvaničnog Beograda Draško Stanivuković, koji neće kupovati vile na Dedinju dok mu je narod gladan i žedan. Dosta je bilo kvazinacionalizma, hljeba i igra, vrijeme je za pravo na rad, slobodu govora i zaradu pristojnog čovjeka.'' 

Nestorović se osvrnuo i na Dodikovu izjavu u kojoj tvrdi da iza protesta u Banjoj Luci stoji "strani faktor", odnosno Zapad.

- Uvjeren sam da iza svih protesta u Banjoj Luci ne stoji nikakva druga država, organizacija, ni Engleska, ni bilo koja druga, već narod koji je gladan i ponižen. Narod je željan sigurnosti i slobode. Šta će ti zamišljena država ako si gladan? Strahujem za život Draška i pozivam cijelu javnost u regionu i srbijanske političare da apelima zaštite život ovog mladog čovjeka od onih koji su u ratu ubijali i naređivali strijeljanje bošnjačkog naroda, a sada teroriziraju svoj. Draško je Evropa u malom, dok je Bosna i Hercegovina Evropa u velikom po svojoj hrabrosti, multikulturalnosti i slobodi - rekao je Dejan Nestorović za Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.