DJEVOJKA KOJA ZNA ŠTA HOĆE

Sa 18 vozi bager, popravlja aute, zida kuće i sanja da vozi šleper

Jedina je automehaničarka od osnivanja Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“

Odlično se snalazi i za upravljačem bagera

Piše: M. ZGONJANIN

3.1.2019

Lana Tatić iz Bosanske Dubice ima samo 18 godina i već vozi kamion, zna upravljati bagerom, popravlja automobile, bavi se zidarskim poslovima i sanja da jednog dana vozi šleper. Ništa u tom svemu pobrojanom ne bi bilo čudno da pred nama nije krhki, nježni djevojčurak duge plave kose i kao nebo plavih očiju.

Jedina na praksi

Zato valjda i ne treba mnogo zamjeriti onima koji se ne malo iznenade kad dovezu automobil na popravku, a pojavi se Lana. Buduća automehaničarka brzo ruši predrasude.

- Ovom vašem automobilu ništa ne fali, ali valjalo bi da je malo mlađi – govori nam pomalo mangupski Lana, dok ispod haube „detektira“ probleme.

Da smo stali zbog nekog kvara, vjerovatno bi ga začas i popravila, jer to joj je i struka. U junu naredne godine završava srednju školu i to kao jedina djevojka u razredu. - Od osnivanja Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ mislim da nijedna djevojka nije završila ovaj zanat. Kad sam se upisivala za automehaničara, bili su u čudu, diskretno su pokušali da me odgovore, ali eto, nisu uspjeli. Sad sam jedina na praksi u jednom od automehaničarskih servisa - priča Lana, koja je uz oca naučila voziti i voli kamione.

Lana brzo otkrije šta automobilu fali: Radi u servisu, ali i kod kuće

S momkom Draganom, s kojim je u vezi tri godine, dijeli zajedničku ljubav prema bagerima, a iskreno kaže da je lutkice nikada nisu zanimale. Uvijek se igrala autićima koje je godinama skupljala i čuvala. Danas ih je puna soba, ali ne odustaje. Što je najvažnije, od posla kojim se bavi i pristojno zarađuje.

- Za sada sam zadovoljna. Radim u servisu, ali i kod kuće. Popravljam automobile komšijama, tati kad zapne. Kad se pojavi neki veći problem, tu su momci koji mi pomognu. U početku je svima bilo čudno. Kao, žensko sam, bilo je komentara poput: „Ne može ona to“, pa pitanja da li to volim. Ali, kada im popravim automobil, sva pitanja nestaju kao rukom odnesena. Prepoznaju me i u gradu, kad dolazim negdje u kafić, stanu sa mnom i pričaju. Uglavnom su to neke ugodne situacije - kaže Lana.

Paze na detalje

Uvjerena je i da su žene bolji majstori od muškaraca, jer su pedantnije i više obraćaju pažnju na detalje. Svojim vršnjacima u BiH poručuje da rade, da sebi nađu neki posao, da nešto zarade, a ne da čekaju neku marku od roditelja. Ona zarađuje od svoje 15. i već ima precizne planove za budućnost - da nakon škole položi sve kategorije, a onda špedicijom s tatom pravac – Evropa!

Neobična tetovaža

I dok neke njene vršnjakinje tetoviraju leptiriće, srca, cvjetiće, neke svoje junake, Lana je na ruci istetovirala rečenicu kojom je još jednom potvrdila da iskreno voli ono što radi. Doslovce piše „U venama teče nafta umjesto krvi, na asfaltu srce kuca i živi“.

Potvrdila šta iskreno voli

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.