SJEČA DIPLOMATA Mato Zeko ostaje u Hašemitskoj Kraljevini Jordan

Komšićev savjetnik, a Čovićev ambasador jedini opstao

Ambasador BiH u Amanu, čini se, uspio je nemoguće - biti dobar i sadašnjem i bivšem hrvatskom članu Predsjedništva BiH

S.DEGIRMENDŽIĆ
02.01.2019 18:46

Zeko (lijevo) pri predaji akreditiva jordanskom kralju krajem novembra prošle godine

Mato Zeko, ambasador BiH u Jordanu, jedini je diplomata iz reda hrvatskog naroda kojeg pri nedavnoj smjeni ambasadora nije opozvao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Podsjećamo, Komšić je smijenio 12 diplomata koji su imenovani na prijedlog bivšeg njegovog prethodnika Dragana Čovića. No, Zeko je pošteđen, ali upućene nije mnogo začudilo zbog čega ga je Komšić odlučio zadržati na poziciji ambasadora u Jordana.

Veliko povjerenje 

Mato Zeko bio je, naime, savjetnik u Komšićevom kabinetu u njegovom prošlom mandatu kolektivnog šefa države te je uživao njegovo ogromno povjerenje.

Često je Komšić Zeku kao svog izaslanika slao i na brojne značajne skupove, a kada je Komšić osnivao svoju stranku, tada se pričalo da će Zeko dobiti i neku stranačku funkciju. No, sadašnji ambasador u Jordanu ostao je skoro pet posljednjih godina na poziciji zamjenika generalnog sekretara Sekretarijata Predsjedništva BiH, a s te funkcije razriješen je 14. oktobra 2018. zbog isteka mandata.

Prije toga Zeko je, na Čovićev prijedlog, imenovan za ambasadora BiH u Jordanu, što znači da je ovaj diplomata vjerovatno jedina osoba u BiH na koju tipuju i Čović i Komšić, a koji se u svemu drugom gledaju „preko nišana“.  

Kobna večera

Zeko je pripadnik bivšeg HVO-a i spominjan je kao svjedok ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima tokom agresije na BiH, a u suštini ga je pratio imidž bh. patriote i nekoga ko štiti interese BiH.  

Mnogima je čudno da ga je s reputacijom Komšićevog prijatelja Čović poslao u ambasadore. I dok je Komšić kao opravdanje za smjenu naveo između ostalog i to da su bili na večeri s Čovićem, koja je ljetos u pojedinim medijima ocijenjena „neprijateljskom po BiH“, a ispostavit će se kobnom za one koji su joj prisustvovali, ipak mu nije zasmetalo što se pozivu toj večeri odazvao i Zeko.

Šta piše Valentina Marinčić  

Zanimljivo je da se u otvorenom pismu Komšiću smijenjena ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji Valentina Marinčić upravo osvrnula na Zekin položaj.

- Veleposlanik koji je čak gotovo zadnji iz skupine preuzeo dužnost u Jordanu, ali je vaš osobni prijatelj i kao takav čujem nije opozvan (spomenuste da ste nas opozvali i zato što smo i jer smo tek otišli), čini mi se tu je večer sjedio vrlo blizu dr. Čovića (puno bliže nego ja u svakom slučaju) i sigurna sam da smo oboje dobro i isto čuli - veleposlanici ste Bosne i Hercegovine. Pitam se, kad se ovih dana ujutro u Jordanu ustane, kako se osjeća kada se pogleda u ogledalu - napisala je Marinčić.

Oglasi

NA VRH