SENAT POTVRDIO Na sinoćnjoj sjednici

Imenovan novi američki ambasador u BiH: Definitivno potvrđen i Erik Džordž Nelson

Može se očekivati da u glavni grad BiH stigne vrlo brzo, kada će preuzeti dužnost od Morin Kormak (Maureen Cormack)

S. N.
03.01.2019 16:16

Nelson: Trampov ambasador u BiH

Erik Džordž Nelson (Eric George), kandidat predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) za ambasadora u Bosni i Hercegovini, potvrđen je i definitivno sinoć tokom kratke sjednice Senata.

Kako saznaje „Avaz“, Senat je, uprkos blokadi u kojoj su vlasti SAD, održao sjednicu na kojoj su razmatrana samo imenovanja. Među više stotina potvrđenih novih zvaničnika SAD je i Nelson, ali i buduća ambasadorica u Sloveniji, Linda Blanšard (Lynda Blanchard).

Senat je potvrdio ukupno 12 novih ambasadora SAD. Nakon ovog čina, Nelsonu predstoji svečanost u Stejt departmentu, gdje će i formalno biti promoviran u ambasadora. Nakon toga, on će se zaputiti prema Sarajevu. Može se očekivati da u glavni grad BiH stigne vrlo brzo, kada će preuzeti dužnost od Morin Kormak (Maureen Cormack).

Nelson je tokom oktobarskog svjedočenja pred Odborom Senata za vanjsku politiku najavio nastavak dosadašnje politike SAD u BiH te istakao da će koristiti i sankcije, poput zabrane putovanja u SAD i zamrzavanja imovine, „kada institucije sistema u BiH zakažu“.

NA VRH