POSJETE

Zenički Robinzon Kruso vraća se u civilizaciju!

Za dvije godine steći će uvjete za penziju i planira kupiti stan

Autor:D. PAŠALIĆ

3.1.2019

Foto: B. Mahmić

Zenički Robinzon Kruso, kako mnogi zovu Žarka Hrnjića (63), koji već devet godina živi u pećini nekoliko kilometara od grada, najavio je povratak u civilizaciju. Rekao nam je to tokom naše posjete, kada smo ga željeli pitati kako provodi praznike.

Čeka penzije

Kaže da će za dvije godine steći uvjete za njemačku penziju, jer je tamo radio kao zaštitar, ali i bh. penziju, nakon čega planira kupiti stan.

- U naredne dvije godine razmišljat ću šta i gdje dalje krenuti u život. Još nisam odlučio da li ostati u svojoj Zenici ili otići u Njemačku. Kada imate novac, onda znate šta ćete i kako ćete - govori on.

Ne krije da nestrpljivo čeka povratak u život kakav je oduvijek i priželjkivao, istovremeno ne žaleći ni sata provedenog u improviziranim pećinama, u zeničkom kamenolomu, gdje živi otkako je deportiran iz Njemačke. Netačno je, tvrdi, da mu je nuđen smještaj.

- To je balada zaklanim ovcama. Samo su mi nudili smještaj 19 kilometara od Zenice i jedan obrok, zato sam to odbio. Ljepše mi je ovdje. Živim u dvije pećine, zavisno od godišnjeg doba – priča nam Hrnjić.

Novu godinu dočekao je uz vatru, roštilj i, kako kaže, ponešto "ljutog da ga zagrije". Posjete ga i prijatelji.

- S vremena na vrijeme dođu prijatelji u posjetu, neki samo iz automobila zatrube, ali i to mi je, vjerujte, dovoljno. Dođe mi i sin jedinac, koji živi i radi u Busovači – govori on.

Iako ga ljudi posjećuju, najbolji prijatelj su mu, kaže, njegovi psi. Bez njih ne može zamisliti život. Ne krije da mu imponira što je prozvan zeničkim Robinzonom Krusom.

- To je odlično, on je bio kapetan broda. Sva posada je poginula, on je ostao živ – kroz smijeh nam govori Hrnjić.

Odbrojava dane

U novoj 2019. godini smatra da neće biti ništa dobro ni novo, a kako nema ni TV, s obzirom na to da ga, kaže, politika ne zanima, strpljivo će nastaviti odbrojavati dane kada će spakovati svoje stvari i krenuti u civilizaciju.

Nikad nije bio kod ljekara 

Žarko tokom minusa koji vladaju u ovom zimskom periodu ne loži vatru u pećini i, kako kaže, nikad nije bio bolestan niti je posjetio ljekara.

- Bolest, ljekar, tablete, bolnica, šta vam je to? – našalio se Žarko, kazavši da je zdrav kao dren.

Šarić ga obradovao poklonima


Posjetio ga prijatelji Mirko Šarić

U trenutku naše posjete Žarka je posjetio prijatelj Mirko Šarić iz Viteza. Upoznali su se kada je Šarić radio nedaleko od zeničkog kamenoloma. 

- Kupio sam mu čizme, čarape, hrane, a obećao sam mu donijeti i radio, da ima šta slušati, to mu je bila želja. Odlučio sam da to bude baš na novogodišnju noć, da ga obradujem kako posjetom tako i prigodnim poklonima - kaže Šarić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.