SARAJEVO

Hadžiavdić: O budžetu FBiH može odlučivati stari saziv Doma naroda

Poznato je da budžet ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma zakonodavnog tijela Federacije

Dom naroda FBiH. Fena

Fena

4.1.2019

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić smatra da dosadašnji stari saziv tog doma može odlučivati o budžetu FBiH za 2019. godinu. Hadžiavdić je za Fenu rekao da članovima dosadašnjeg saziva, do uspostave novog, još traju obaveze, a ne samo prava iz tog statusa.

Prema njegovim riječima, moguće je, dakle, da u dvodomnom Parlamentu FBiH o budžetu odlučuju novi saziv Predstavničkog doma i „stari“ saziv Doma naroda.

Poznato je da budžet ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma, a u Parlamentu Federacije BiH je jedan Dom odmakao u procesu konstituiranja u novom mandatu, dok drugi nije ni započeo taj proces.

Predstavnički je, naime, konstituiran u smislu da su poslanici položili zakletvu i imenovali predsjedavajućeg, dok konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda još nije održana niti se zasad nazire njen datum.

Za narednu srijedu je novi Predstavnički dom najavio vanredno zasjedanje radi rasprave o Prijedlogu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu. Predsjedavajući Doma Elvir Karajbić naglašava da Federacija do 31. januara mora dobiti ovogodišnji budžet ili odluku o privremenom finansiranju jer, u protivnom, dolaze u pitanje finansijski tokovi u entitetu.

Također u srijedu, 9. januara, Karajbić je sazvao i redovno zasjedanje kao nastavak ranije započetog procesa konstituiranja Predstavničkog doma. Treba imenovati još članove radnih tijela, kao i dvoje dopredsjedavajućih Doma, što neće biti moguće ako ne budu dostavljeni kadrovski prijedlozi za te funkcije.

I u tom slučaju kadrovski nekompletiranog rukovodstva, novi saziv Predstavničkog doma može odlučivati o budžetu, kaže Karajbić, podsjećajući da su novoizabrani poslanici već i formalno prihvatili mandate nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u oktobru prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.