CIKBIH

Pogledajte ko su kandidati za Dom naroda Parlamenta FBiH iz KS, ZDK i TK

Iz Kantona Sarajevo birat će se tri Bošnjaka, tri Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat

S.DEGIRMENDŽIĆ

4.1.2019

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu ovjerila je 11 lista iz Skupštine Kantona Sarajevo za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Tako su u ovoj skupštini za Dom naroda FBiH iz reda Bošnjaka kandidirani Jasmina Tokić-Biščević, Amra Hasagić, Adnela Hodžić, Hamed Aljović, Sead Milavica, Bibija Kerla, Senad Hasanović, Elvedin Okerić, Samir Suljević, Amel Mekić, Elmedin Konaković, Zvonko Marić, Jasna Duraković, Dževad Poturak, Vildana Bešlija, Neira Dizdarević, Aljoša Čampara, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić i Samra Ćosović-Hajdarević.  

Iz reda Hrvata kandidirani su Danijela Kristić i Damir Marjanović, a iz reda Srba Igor Stojanović i Smiljana Viteškić. Iz Skupštine Kantona Sarajevo iz reda ostalih kandidirani su Vibor Handžić i Segmedina Srna-Bajramović.

 Iz Kantona Sarajevo birat će se tri Bošnjaka, tri Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat.


Skupština Kantona Sarajevo

Ranije je CIK ovjerio liste iz Skupštine Tuzlanskog kantona za Dom naroda, a prema uputstvu Centralne izborne komisije BiH, iz tog kantona biraju se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva delegata iz reda ostalih.

CIK je ovjerio ukupno šest lista s 14 kandidata, a kako je potvrđeno „Avazu“ iz CIK-a, ovjerene su liste na kojima su iz reda bošnjačkog naroda Fahrudin Skopljak, Suvada Džuzdanović, Hasiba Kurtić, Senad Alić, Rasim Dostović, Dževad Hadžić, Husein Tokić i Mirela Memić.

Iz hrvatskog naroda kandidati su Boris Krešić i Vedrana Petrović, a iz Kluba srpskog naroda Slađan Ilić i Žarko Vujović. Na listi iz reda ostalih iz Tuzlanskog kantona su Mirela Trepanić i Sandra Imširović.


Skupština Tuzlanskog kantona

Iz Zeničko-dobojskog kantona ovjereno je ukupno 11 lista s 28 kandidata, od kojih će se, prema uputstvu CIK-a, u Dom naroda FBiH birati tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih. Na listama s kandidatima iz reda bošnjačkog naroda nalaze se Edin Arnaut, Jasmin Duvnjak, Ćazim Huskić, Emira Drnda-Čičeklić, Ramo Pivić, Ramo Isak, Amra Jupić, Samir Karahasanović, Jasminko Kapić, Rifat Delić, Maida Tanović, Himzo Smajić, Fahrudin Čolaković, Amra Kamenjaš, Meldina Ugarak i Ismet Sarajlić.

Iz reda hrvatskog naroda predloženi su Ivo Tadić, Andrej Kajić, Vedran Dugonjić, Vlasta Kalas, Vedran Kaser, Sanja Renić i Branka Trogrlić.

Mladen Simić jedini je kandidat na listi iz reda srpskog naroda.

Iz reda ostalih iz ZDK nema kandidata.


Skupština Zeničko-dobojskog kantona

Ovjerene liste su vraćene tim skupštinama i CIK sada očekuje da u njima budu i izabrani federalni delegati prema uputstvu koje je donijela Komisija, a koji podrazumijeva raspodjelu mandata prema popisu iz 2013. godine, a ne 1991. godine, kako nalaže Ustav FBiH.

Iako se još čeka odluka Ustavnog suda BiH po zahtjevima za ocjenu ustavnosti uputstva Centralne izborne komisije BiH, skupštine su ipak odlučile dostaviti imena kandidata za delegate u Dom naroda FBiH.

Inače, do sada je zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Komisije Ustavnom sudu BiH podnijela četvrtina federalnih poslanika, a podnošenje zahtjeva najavili su i lideri Bh. bloka. Za sada je neizvjesno kada bi mogla biti održana sjednica Ustavnog suda BiH po ovim zahtjevima, a ranije je najavljeno da će to „biti u što kraćem roku“, po prijemu zahtjeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.