POLITIKA

Cvijanović: Zajednička sjednica vlada RS i Srbije u februaru, PDP zloupotrebljava smrt Davida Dragičevića

Govoreći o svojim planovima i ciljevima za narednu godinu, Cvijanović je navela da se mora nastaviti jačati međuinstitucionalna saradnja u čemu ulogu predsjednika RS vidi kao ključnu

Cvijanović: Institucije RS moraju govoriti jednim glasom. Arhiv

Srna

5.1.2019

Željka Cvijanović, Predsjednica RS, izjavila je da bi zajednička sjednica vlada bh. entiteta RS i Srbije trebala biti održana u februaru.

Cvijanović je navela da će se sada ići u daljnju konkretizaciju iniciranih i započetih projekata jer su određene stvari pokrenute u avgustu u Trebinju, kada je bila premijerka.

To su važni projekti u energetici, odnosno izgradnja hidroelektrana Foča i Paunci - rekla je Cvijanović za "Glas Srpske".  

Ona je dodala da je RS zahvalna Srbiji za projekte koje je posljednjih godina realizirala i imala sluha za određene potrebe u RS, a pri tome se nije miješala u njena unutrašnja pitanja, te napomenula da će odlični odnosi RS i Srbije nastaviti da se unapređuju.

Cvijanović je istakla da će RS u skorijoj budućnosti jačati, postajati sve stabilnija te svjesnija sebe, kapaciteta i potencijala, kao i da svoj 27 rođendan dočekuje politički i ekonomski stabilna, ali i da će i ove godine biti dostojanstveno i svečano obilježen. 

- Svečani defile postaje tradiocionalan, akademija to već jeste. Proslava će biti prožeta elementima kroz koje ćemo reći da smo ponosni i vječni, što je i moto ovogodišnje manifestacije. Fokus ćemo staviti na identitet i ponos zbog njega, te na budućnost i spremnost da tim putem idemo hrabro - precizirala je Cvijanović.

Ona je poručila da će 9. januar biti proslavljen bez obzira na sve napade u čijoj pozadini je nastojanje da se ospori činjenica da je RS nastala prije Dejtona.  

Cvijanović je naglasila da je RS dokazala političku stabilnost formiranjem vlasti poslije izbora i usvajanjem budžeta, što nije uspjela ni Federacija BiH ni nivo BiH, odakle i javno stižu ucjene za formiranje Vijeća ministara.

- Na nivou BiH nemamo namjeru da funkcioniramo po principu koalicije, već da najbolje predstavimo RS i doprinesemo njenom razvoju. Bilo bi mnogo lakše da je Vijeće ministara uspostavljeno, ali ako oni koji najviše brane BiH i prave lažnu sliku o njoj kao prelijepoj zemlji ne žele da bude formirana vlast, uredu. Neće ni biti - rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da ljudima u Sarajevu, prevashodno u bošnjačkim političkim partijama, ne odgovara da dođe nova garnitura iz RS, već žele da zadrže postojeće ministre, koji više nemaju nikakav legitimitet da tamo sjede, a cilj je da ih zadrže kao ikebane i onemoguće drugim političkim snagama da dođu i rade svoj posao.

Govoreći o svojim planovima i ciljevima za narednu godinu, Cvijanović je navela da se mora nastaviti jačati međuinstitucionalna saradnja u čemu ulogu predsjednika RS vidi kao ključnu. 

- Institucije RS moraju govoriti jednim glasom, da koordiniraju aktivnosti i da nikada ne izgube iz vida zadatak da jačaju RS - poručila je Cvijanović, te dodala kako je sigurna da će novi premijer Radovan Višković sa svojim kabinetom uspjeti ispuniti što je i zacrtao u programu rada za naredni period.

Kada je riječ o posljednjim dešavanjima u Banjoj Luci, a koji se tiču pokreta "Pravda za Davida", Cvijanović je rekla da je došlo do eskalacije stanja jer se oni koji su tražili odobrenje protesta nisu pridržavali zakona koji su za sve obavezni. 

- Izašli su iz tih okvira, uradili što su uradili, a Banja Luka ne može biti zarobljenik toga. Nikome se ne sprečava da iskaže nezadovoljstvo, protestira, okuplja se, ali sve mora da bude u skladu sa zakonom. Ko god pravi nered i ne poštuje zakon, morat će snositi posljedice - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je tragično da jedna politička partija, u ovom slučaju PDP, zloupotrebljava bilo čiju smrt, posebno mladića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.