SREBRENICA

Ni Eminovi konji Putko i Igman nisu mogli kroz duboki snijeg

Luka je već šest dana odsječena od svijeta, bez putne komunikacije

Put prema Luci u potpunosti zatrpan snijegom. E. Trako

Piše: E. TRAKO - S. SMAJLOVIĆ

5.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Sa šefom komunalne službe Srebrenice razgovarao sam jutros. Rekao mi je da će tek sredinom sedmice čistiti put do našeg sela. Za sada je sve u redu, nema bolesnih, lijekova imamo, ispričao nam je jučer u sedam sati Hamo Zulanović, predsjednik Mjesne zajednice Luka. 

Opasan teren

Luka je već šest dana odsječena od svijeta, bez putne komunikacije. Niti ko može do sela, niti ko može iz sela. I tako dok se snijeg ne otopi. Automobilom je moguće doći regionalnim putem do skretanja za Luku. I vožnja do samog skretanja jednaka je adrenalinskom reliju. Cesta okovana ledom, a snijeg neprestano pada.

Ali, metar snijega bila je nepremostiva prepreka. I Zulanović, koji nam je sve vrijeme savjetovao da ne krećemo, tada nam je kazao da se ne igramo glavom.

- Zaglavit ćete u snijegu, neće vas NATO pronaći! Mi smo spremni da krenemo prema vama i na pola puta da se sretnemo, ali su nanosi snijega ogromni - kazao je Zulanović.

Upomoć pristiže Emin Bektić, bogumil iz Jasenove. Znajući za njegovu ergelu konja, i reporteri "Dnevnog avaza" u komunikaciji s ovim čovjekom čelične volje odlučili su se uputiti prema 50 kilometara udaljenoj Luci. Vraćamo se u Jasenovu i dogovaramo plan puta. Emin nije baš uvjeren u uspjeh.

- Pokušat ćemo, pa šta Bog da - kazao je Emin dok smo u njegovoj kući ispijali kafu.

Dženeta i Fatima, Eminove kćerke, osedlaše nam Putka i Igmana, dva najjača konja na ergeli.

- Daleko je i teren je opasan - ponavljao je naš domaćin i vodič.

Zbog izuzetno dubokog snijega i konji se brže umaraju.

- I vama je, izgleda, golema kašika i dobrog ste apetita - govori Emin kroz smijeh, aludirajući na teret od po sto kilograma koji konji nose kroz duboki snijeg.

Nakon pet kilometara pravimo pauzu. Ponovo vijećanje o odgađanju puta. Putko i Igman zagrijani, ali gordo stoje i čekaju naredbu. Da li obustaviti misiju proboja do Luke?

- Ovim tempom možemo stići popodne, kada padne noć, nema mrdanja. Morat ćemo ostati u Luci. I vukovi su sada aktivni... – reče Emin, razmišljajući šta dalje.

Čekamo njegov savjet. Ipak je on glavni i najsposobniji, a teren zna kao svoj džep.

Nema tragova

- Bolje da se mi vratimo. Dat će Bog bogumilu svom zdravlja, pa ćemo na proljeće k'o gospoda do Luke - reče on.

Nije bilo potrebe proturječiti mu.

- Curik - prolomi se šumom, a konji se okrenuše i pravac prema štali.

Tragovi su već zameteni, jer snijeg neprestano pada...

Ne može bez saza

Po povratku u Jasenovu, ručak u Eminovoj kući. Skuhala supruga Sabina. Nakon ručka, poklon gostima - pjesma uz saz. Jedna od Eminovih stotinu koje ima u glavi.

- Sarajka sam pod Igmanom rasla, bujnu kosu na Miljackoj prala, a na Bosni lice umivala. Ne bih Bosnu za Evropu dala, pitaju me kojega sam soja, Bosanka sam i Bosna je moja - otpjeva naš domaćin.

Solak: Na vezi sam s ljudima u Srebrenici

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, kazao je za "Dnevni avaz" da je u stalnoj komunikaciji s ljudima u blokiranim selima kod Srebrenice.

- U slučaju potrebe, mi ćemo odmah intervenirati - kazao je Solak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.