SKANDALOZNO Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković najavio skoro formiranje međunarodne komisije za Srebrenicu

U zaključcima, koji su usvojeni 14. avgusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje bošnjačkih i hrvatskih poslanika Koalicije “Domovina”, odbačen je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine

Fena
05.01.2019 16:54

Višković : Obratio se novinarima u Bratuncu

Foto: Arhiv

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će ovih dana biti formirana međunarodna komisija koja će istražiti šta se dešavalo tokom rata na području Srebrenice, uključujući i stradanje srpskog naroda na tom području.

- Nadam se da će poslije toga istina biti malo drugačija i da ćemo je kao takvu prezentirati međunarodnoj zajednici pa poslije toga, nadam se, da će sud i tužilaštvo uvažiti te činjenice - rekao je Višković novinarima u Bratuncu.

Entitetski parlament je prije nekoliko mjeseci ukinuo, kako ga je nazvao Višković, raniji „sramni izvještaj o Srebrenici“.

U zaključcima, koji su usvojeni 14. avgusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje bošnjačkih i hrvatskih poslanika Koalicije “Domovina”, odbačen je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS da povuče navedeni izvještaj, što je ona i uradila te utvrdila metodologiju rada Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

NA VRH