ŠOKANTNO

Vlada RS “prodaje” masovne grobnice!

Neka nam kupe grobnice da ih dostojanstveno obilježimo, jer to dugujemo nevino ubijenim žrtvama, ali i generacijama koje dolaze, naveo je Duratović

Rudnik koji će se 30. januara naći u prodaji

A.NUHANOVIĆ

6.1.2019

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) 30. januara ove godine posredstvom Banjalučke berze prodat će paket akcija Rudnika željezne rude "Ljubija" iz Prijedora. Rok za podnošenje dokumentacije, koji je isticao danas, prolongiran je za 17. januar. Šokantno je da će prodajom 65 posto državnog kapitala Vlada RS “prodati” i četiri masovne grobnice, koje će u vlasništvo dobiti budući većinski vlasnik.  

 Upoznao nadležne

Zbog toga je Udruženje logoraša “Prijedor 92” na adrese bh. institucija i potencijalnih kupaca poslalo zahtjeve da im se nakon prodaje omogući pristup ovom prostoru kako bi pronašli ostatke ubijenih Bošnjaka iz Prijedora, za kojima se još traga.

Podsjećamo, IRB RS ponudio je 5. novembra na prodaju većinski paket akcija (64,99 posto) Rudnika, čime se krenulo u realizaciju odluke koju je Vlada RS donijela 11. oktobra prošle godine. Početna vrijednost državnog kapitala je 69.020.547 KM. Kompanija "Israeli Investment Group" u utrci je s "ArcelorMittalom" u kupovini Rudnika.

- Tačno je da podajom 65 posto državnog kapitala Vlada RS prodaje i četiri masovne grobnice. Zna li to? Zna, jer sam ih obavijestio. Sadašnja Uprava RŽR “Ljubija” prekopala je put do masovne grobnice Tomašica i na taj način onemogućila dolazak do nje vozilima. Postavlja se pitanje šta će uraditi budući vlasnik ukoliko se ova područja ne zaštite. Moguće je da totalno zabrani pristup tim lokacijama. Imamo primjer bivšeg logora Omarska, koji je, također, privatiziran i u većinskom vlasništvu “Mittala”. Pristup je dozvoljen u rijetkim prilikama i pod strogo određenim uvjetima, uz nemogućnost posjete svim dijelovima bivšeg logora, čak ni na samu godišnjicu obilježavanja logora – navodi Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92”.



Duratović: Borba ne prestaje

Ističe da su o ovim problemima upoznate sve relevantne domaće i strane institucije. 

- Poslao sam dopis Edinu Ramiću, federalnom ministru za pitanja izbjeglica i raseljenih osoba, Semihi Borovac, ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH, visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko). Upoznao sam ih o "prodaji grobnica" i rekao, kad već do sada nisu ništa uradili na zaštiti naših prava, eto, neka nam kupe grobnice da ih dostojanstveno obilježimo, jer to dugujemo nevino ubijenim žrtvama, ali i generacijama koje dolaze – naveo je Duratović.

Posmrtni ostaci 

Istaknuo je i da je pola ekshumiranih tijela do danas nađeno na prostoru ovog rudnika, a da se na tom lokalitetu nalaze grobnice, potvrđeno je i iz Instituta za nestale BiH. 

- Na prostoru “Ljubije” pronađene su i ekshumirane tri masovne grobnice sa civilnim žrtvama rata, Bošnjacima i Hrvatima iz proteklog rata: Redak I - 15 posmrtnih ostataka, Redak II - 68 posmrtnih ostataka i Jakarina kosa - 373 posmrtna ostatka. Postoje sumnje da se na lokalitetu Rudnika nalazi još masovnih grobnica - kazao je Duratović. 

 Istraživanje se nastavlja i u Tomašici 

Duratović je naveo i da će se nastaviti i istraživanja na lokalitetu u sklopu Rudnika Tomašica i masovne grobnice na tom području, koja je ekshumirana 2013. godine. Jer, još se traga za skoro 800 ubijenih civila iz Prijedora.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.