MOSTAR

Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a: Ovo je nastavak etničkog čišćenja

Nismo u poziciji da u Kantonu Sarajevo pokrećemo apelacije zbog neustavne vlasti jer Hrvati nemaju u KS legitimne predstavnike

Čović: Najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog odluke CIK-a o popuni Doma naroda. M. Smajkić

M. Sm.

7.1.2019

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH uputit će apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi s odlukom Centralne izborne komisije BiH. Kazao je to novinarima predsjednik HNS-a Dragan Čović, istakavši da je to vrlo jasno dogovoreno na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, koja je održana u Mostaru.

- Vidjet ćemo hoće li se to do kraja mjeseca uspjeti riješiti, a s druge strane, također smo vrlo jasno kazali da nastavljamo sa svim aktivnostima da bi se što prije uspostavila vlast na onim razinama gdje to možemo normalno uraditi i, naravno, naše instaliranje je još više osnaženo da moramo riješiti pitanje izbornog zakonodavstva, jer želimo vrlo jasnu poruku poslati, a vidite to kod jedne vlade koja je napravljena u Sarajevu kakva je pozicija jednog od konstitutivnih naroda. Jednostavno, nemate nijednog Hrvata niti ćete ga ikad imati. Slično će to biti i u drugim sredinama ili će se poslužiti nekim izborom koji bi reda radi nešto predočio. Ovo je više kao jedna poruka i mi hoćemo do kraja snažno, dosljedno zagovarati stav partnerima kojima moramo osigurati legitimnost izbora predstavnika tri konstitutivna naroda, s njima ćemo praviti vlast u ovim ključnim, ja bih rekao, elementima izvršne vlasti, a prije svega mislim na Vladu Federacije – kazao je Čović.

Na pitanje novinara u kojem pravcu će ići apelacija prema Ustavnom sudu, Čović je naveo da odluka CIK-a ne uvažava odluku Ustavnog suda te da to žele vrlo jasno naglasiti.

Izborni zakon je u jednom dijelu stavljen van snage, neke odredbe koje se tiču, upravo, ovoga na što je reagiralo Središnje izborno povjerenstvo i mi smo stava da Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac. To je sva priča, ostalo nas ne interesira, iako neki žele protumačiti da je HDZ ili Hrvatski narodni sabor profitirao ovakvom odlukom. Mi vrlo jasno kažemo da ne, štaviše, ja bih rekao, vrlo jasno mi želimo osigurati legitimno predstavljanje, a da nam neko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi. Treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka, 17 Srba i ostalih, kako je već to definirano, i to je osnova svega. A to će morati uraditi struka i onaj ko to može uraditi, to su u biti predstavnici dva doma, Zastupničkog i Doma naroda BiH, po procedurama kako se to radi - rekao je Čović.

Istaknuo je da njihova očekivanja u vezi s tim nisu velika, ali, kako je naveo, više je forma kao poruka bitna da time, apsolutno, nisu zadovoljni.

Iznio je kako u HNS-u ne traže ništa drugo nego da BiH mora profunkcionirati kao normalna država, u skladu s Aneksom 4, gdje se mora osigurati legitimnost predstavljanja, što je upravo, kazao je, pojasnio Ustavni sud BiH.

- Hoće li se neko predstaviti u javnosti kao Hrvat, a ime mu može sugerirati neku drugu poruku, nije moje ili bilo koga da to komentira, to je opet sloboda, ali se tim ne smije špekulirati, to ne može biti dio inžinjeringa kako bi se jedan narod doveo u poziciju ili majorizirao, bez obzira na to o kojem je narodu riječ, u kojoj sredini, kao izbornom dijelu unutar odnosa u BiH. Tako da ćemo s te strane, vrlo snažno, poticati prijatelje, prije svega prijatelje u Sarajevu, prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke da razumiju da ovo što rade nije nikom dobro. Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima, pa nije čudno da u Zenici imate devet predstavnika Hrvata u Skupštini Zeničko-dobojskog prostora. Ne bi bilo sigurno da se po dosadašnjem prijedlogu nisu birali dva Hrvata, pa je neko tu vidio šansu kako nadigrati Hrvate. Slična koncepcija bi bila kad je u pitanju Goražde, a ništa manje Sarajevo, Bihać ili neka druga sredina. Jednako tako je, kad su u pitanju drugi narodi, ne znam, zapadna Hercegovina, gdje je, opet, etnički čisto - iznio je Čović.

Stoga, potcrtao je, legitimno predstavljanje je osnova, BiH mora funkcionirati kao zajednica potpuno jednakopravna tri konstitutivna naroda - Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih onih koji se tako ne izjašnjavaju i to je nešto na čemu će do kraja insistirati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.